Två personer står i en stor, tom festlokal med träpanel och färgglad belysning. Taket pryds av ljusdekorationer och spegelkulor, medan golvet speglar ljusen ovanför. Lokalen verkar vara förberedd för en fest eller evenemang. Nattklubb, kllubbdöden, Eringsboda

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lamporna i taket är original från -70 talet, vilket det mesta av inredningen är på Eringsboda Brunn – som bestått genom nattklubbsdöden. Foto: SVT

Klubbdöden blev folkparkens framgång – historiska Eringsboda Brunn lockar unga

Publicerad

När städernas nattklubbar har svårt att locka ungdomar lyckas folkparken mitt ute i Blekinges skogsbygd ha fullsatt dansgolv.

Historiska Brunnen i Eringsboda har varit danspalats sedan 1966. Med samma inredning kvar är den fortfarande aktuell.

Omringad av tallbarrsdoft och den stilla Åsjön ligger Eringsboda Brunn, norr om Ronneby. I slutet av grusvägen tornar den färgglada entrén upp sig till den folkpark som agerat danspalats oavbrutet sedan den invigdes år 1966.

I dag är det ett av södra Sveriges största dansgolv.

– Många av de här ställena är ju rivna, har brunnit upp eller står öde för att man har gett upp dem. Det här kan man ju inte uppleva någon annanstans, säger Filip Mathisson, en av ägarna.

”Man tycker det är så häftigt”

Svaret på varför nattklubbar stänger en efter en över hela Sverige är svårt att ge menar Filip Mathisson. Men vad som ligger bakom Brunnens framgångar är flera faktorer, säger han.

Att ha temakvällar för alla åldrar med bokade liveartister är en av dem. Nostalgin på den historiska platsen är en annan.

– Har man väl varit här tror jag det är många som kommer tillbaka, för man tycker det är så häftigt.

Folkparkerna har också en fördel, nämligen större kapacitet än städernas nattklubbar.

– Vi har möjlighet att få in fler gäster då vi har större lokaler. Här finns allt och man slipper trängseln, säger Hendric Laneus.

Följ med till den bevarade folkparken i klippet ovan

Man på gammalt poliskontor, håller i celldörren av järn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På 80-talet upprättade polisen en arrestlokal på Eringsboda Brunn, för att kunna arrestera busar på festplatsen. Se kontoret där allt har lämnats kvar. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Eringsboda brunn genom åren

1929 invigdes kurorten Eringsboda Hälsobrunn intill Åsjön, med tillhörande hotell. Gäster färdades med gamla järnvägen, Krösnabanan, som tio år senare lades ner.

Från 1939 tog landstinget över verksamheten och hade allt från flyktingboende till epidemisjukhus i lokalerna.

1963 köper nöjesarrangören Ulrik Wittman stället och bygger till en dansbana – men en vecka innan öppningen brinner byggnaden ner. En envis Wittman bygger upp sin dröm igen och 1966 invigs det nya danspalatset.

Sedan dess har det drivits dans och disco på brunnen av totalt tre olika ägare. 2022 tog Hendric Laneus och Filip Mathisson över från dansbandsprofilerna Claes Ohlsson och Eva Karlsson, efter 35 års tid.

Nöjesarrangören Ulrik Wittman framför Eringsboda Brunn, år 1968. Foto: Blekinge Museums arkiv

Här finns nattklubb i Blekinge

Olofström

Terassen

Bokar ibland DJ till baren, men planerar att under våren 2025 öppna nattklubb på en nybyggd uteservering.

Karlshamn

Rustik

De nya restaurangägarna kommer så småningom att anordna klubbkvällar varannan vecka, med livespelningar som lockar både en yngre och en äldre publik. Man siktar på en premiär på Juldagen efter en omfattande renovering.

Klubb &Vin

Restaurangen anordnar nattklubb på Östra Piren vid enskilda tillfällen.

Ronneby

Eringsboda Brunn

Den historiska folkparken bokar artister, DJ:s och erbjuder partykvällar cirka två gånger i månaden, där alla från 18 år är välkomna.

Varannan onsdag anordnas också trivseldans för seniorer.

Karlskrona

Bourbon

Restaurangen har nyligen flyttat till omtalade Vattenborgen på Stortorget. Dansgolvet i källarlokalen kommer vara öppet varje helg med olika teman.

Planen är att kunna öppna fredagen den 25 oktober, säger ägaren Anders Nilsson.

Parken

Restaurangen har sedan förra sommaren erbjudit nattklubb i sina lokaler i Hoglands park med olika temakvällar på vissa datum, bland annat för gymnasieelever inför studenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.