Oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) menar att pirenbygget visar på en lång rad missförhållanden. Foto: SVT

Kommunen vill granska omdiskuterat pirenbygge

Uppdaterad
Publicerad

Fakturaunderlag saknas, leverantörsavtal har gått ut och kostnader har inte följts upp. Det är flera av de brister som pekas ut i en extern rapport av nybyggnationen på Östra piren i Karlshamn. Nu vill kommunen göra en större granskning av projektet.

– De uppgifter som har kommit fram är direkt hårresande, säger Magnus Gärdebring, oppositionsråd (M).

Under tisdagen beslutade kommunstyrelsen i Karlshamn att tillsätta en fördjupad granskning av förprojekteringen av nybyggnationen på Östra piren. Det var Magnus Gärdebring (M) – som med anledning av brister som kommit fram i en extern granskningsrapport – lade fram förslaget för kommunstyrelsen.

– De uppgifter som har kommit fram är direkt hårresande och visar på en lång rad missförhållanden. Kommunstyrelsen måste agera, säger han.

Felaktiga utbetalningar

Rapporten, som har gjorts av en extern revisionsbyrå på uppdrag av Karlshamnsfastigheter AB, visar bland annat att projekterings- och projektledningskostnaderna till och med 2019, uppgår till 75,8 miljoner vilket är 46 procent högre än vad som budgeterats. Rapporten pekar också på en ”bristfällig ekonomistyrning och uppföljning” där bland annat felaktiga timpriser till leverantörer har betalats och att fakturaunderlag saknas.

I rapporten framkommer det även att fakturor innan år 2016 saknas helt i Karlshamnsfastigheters arkiv.

Utredning välkomnas

Magnus Gärdebring vill se en utredning som ska visa om kommunen kan kräva skadestånd eller återbetalningar. Han menar också att de saknade fakturorna kan strida mot bokföringslagen.

– Genomlysningen som har gjorts har gett lika många frågetecken som svar, säger han.

Enligt Andreas Saleskog (S), som tillträdde som ordförande i Karlshamnsfastigheter i november, pågår det ett arbete att hitta de försvunna dokumenten och fakturorna. Han välkomnar en fördjupad granskning av projektet.

– Det är väl jättebra om kommunstyrelsen som tillsynsmyndighet gör det. Då kan vi fokusera på projektet och framtiden, säger han.

Flera åtgärder har vidtagits för att få kontroll på ekonomin i fastighetsbolaget, enligt Andreas Saleskog.

– Vi har sett till att vi har en bra kompetens på ekonomisidan och en helt ny projektorganisation. Vi har också en helt annan kontroll på våra fakturor, säger han.

Extern rapport visar på flera brister

  • Stickprover av fakturor har visat att leverantörer har justerat timpriser trots att avtal anger att priserna ska vara fasta. Det finns också leverantörer som arbetar i projektet utan skriftliga avtal.
  • Ett urval av fakturor som har undersökts, visar att det i fåtalet fall anges vilket arbete som har utförts, och revisorerna hittade inga detaljerade tidrapporteringar bifogade som fakturaunderlag. Det finns heller inga fakturor att tillgå före 2016.
  • Projekterings- och projektledningskostnaderna till och med 2019, uppgår till 75,8 miljoner vilket är 46 procent högre än vad som budgeterats.
  • Rapporten pekar också på brister i ekonomistyrningen, då man bland annat inte finns en tillförlitlig slutkostnadsprognos för projektet, och att kostnader inte följs upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.