Under tisdagens kommunfullmäktige beslutades att politikerna i kommunstyrelsen får ansvarsfrihet. Foto: Johan Nilsson/TT

Kommunstyrelsen får ansvarsfrihet i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Den utdragna frågan om politikerna i Sölvesborgs kommunstyrelse ska ha ansvarsfrihet avgjordes under tisdagens kommunfullmäktige. Och de tre revisorer, som lyft frågan, vann inte gehör.

Konflikten mellan de tre kommunrevisorerna Peter Dibéus (-), Jimmy Kärnerup (SD) och Ulf Lind (-) och kommunledningen i Sölvesborg har varit lång och infekterad. Revisorerna ville inte bevilja ansvarsfrihet för kommunstyrelsen på grund av påstådda brister och misskötsamhet.

Avfärdar kritiken

Förslaget har avfärdats av kommunchefen Lars Ericsson, som tidigare har poängterat att ”det finns inget i det som de tre revisorerna anför som utgör saklig grund” för att inte bevilja ledamöterna i kommunstyrelsen ansvarsfrihet.

Sölvesborg och revisorerna

Övriga två kommunrevisorer har inte heller stått bakom kritiken.

Tidigare kommunfullmäktige

Frågan var uppe i kommunfullmäktige redan förra månaden men när rösterna räknades stod det 17 för och 40 emot och förslaget återremitterades.

Men under tisdagskvällens kommunfullmäktige beslutades det att politikerna får ansvarsfrihet, enligt P4 Blekinge.

Extern granskning

Samtidigt pågår en extern och oberoende utredning för att granska kommunrevisorernas arbete. Den rapporten förväntas presenteras först i nästa vecka och av den anledningen valde Sverigedemokraterna att inte delta i beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg och revisorerna

Mer i ämnet