En av kritikerna är fullmäktigeledamoten Anders Englesson (MP).
– Jag motsätter mig inte affären som sådan, som jag tycker är bra för Karlshamn. Men att sätta upp ett staket bryter mot alla regler och mot den plan som kommunen själv tagit beslut om ska gälla i Väggaparken. Där står att vid nybyggnation får allmänhetens tillträde inte hindras, säger han.
Ensam om kritiken
Han är dock ensam bland politikerna i sin kritik. Såväl den styrande koalitionen som oppositionen är positiva till Saltsjöbads-affären i sin helhet, då de anser att det Karlshamn får tillbaka är mer värt än den tillfälliga privatisering som det kommer innebära.
Per-Ola Mattsson (S) är ordförande i stiftelsen Oscar Lundgrens Väggafonder, som förvaltar och äger Saltsjöbaden i dag. Det är han som har skrivit på avtalet om att överlåta Saltsjöbaden till paret Backhamre, mot att de bygger en ny byggnad som efter deras död återskänks till stiftelsen igen.
– Jag kan absolut förstå att det väcker kritik hos folk även om det är en avstyckad tomt. Det har inte funnits staket tidigare, och allmänheten har kunnat gå över tomten och grilla på den så det är klart att det blir en förändring, säger Per-Ola Mattsson (S).
Beslut i morgon
I höstas lämnade han in en ansökan om strandskyddsdispens för staketet. Frågan har varit uppe i Miljöförbundet väst, som ställer sig tveksamma och istället föreslår att staketet dras närmre själva byggnaden.
– Det är i nuläget inte aktuellt att dra staketet närmre huset. Vår uppfattning är att man ska kunna sätta ett staket runt den tomt man äger, säger Per-Ola Mattsson.
Det avgörande beslutet, om strandskyddsdispens beviljas eller inte, fattas av byggnadsnämnden i morgon.