Filip Gamelius menar att miljöchefens agerande är olämpligt med tanke på hur allvarlig situationen är för många restauranger – hör mer i videoklippet. Foto: SVT

Krögare efter miljöchefens fest: ”Extremt dumt”

Uppdaterad
Publicerad

Att miljöchefen Sofia Bothorp Franke hade en hemmafest på valborgsmässoafton väcker kritik i krogbranschen – en bransch som drabbats hårt i coronapandemin.

– Det kan få folk att tänka, ”kan hon kan vi”. Det kan skada mycket, säger Filip Gamélius, krögare i Karlskrona.

Att Sofia Bothorp Franke hade en privat hemmafest med 16 deltagare på valborgsmässoafton har kritiserats av kommunpolitiker. Även i krogbranschen ifrågasätts nu miljöchefen som bland annat har ansvar för den tillsyn som ska se att restauranger och caféer följer coronarestriktionerna. 

– Det visar på lite dubbelmoral, även om jag förstår att hon är en vanlig människa också. Trovärdigheten kanske inte är ”wow” just nu. Hon borde veta vad som gäller. Vi får kämpa hela tiden, säger Johan Holgersson, krögare i Karlskrona.

”Då kan alla tänka så”

Filip Gamélius som driver två restauranger menar att med tanke på det allvarliga läge som hela branschen befinner sig i är agerandet olämpligt.

– På ett sätt kan jag förstå henne som privatperson, de hade ändå tänkt dela upp festen på olika delar av tomten. Men då kan ju alla tänka så. Det är ju extremt dumt att göra det i den positionen hon är i faktiskt, säger Filip Gamélius.

Enligt honom är den ekonomiska situationen mycket svår för många restaurangägare och menar att sommarmånaderna – med eventuellt lättade restriktioner – kan vara avgörande för många. 

– Jag vill uppmana alla att fortsätta sköta sig så vi kan bli av med det här och börja leva på riktigt igen, säger han.

Hör mer i videoklippet ovan.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Sofia Bothorp Franke som inte vill ge någon kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.