Man som arbetar på Kustbevakningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kustbevakningen har fått anslag under de kommande tre åren för att kunna rekrytera fler medarbetare. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Kustbevakningen måste växa efter Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen ska nyrekryterar för att möta ökade krav. Främsta anledningen är det nya medlemskapet i Nato vilket betyder nya arbetsuppgifter för Kustbevakningen.

Kustbevakningen behöver växa och på vissa orter kommer personalstyrkan att behöva fördubblas. Ett växande rekryteringsbehov kommer efter ett förändrat säkerhetspolitiskt läge, Sveriges Natomedlemskap och ökat behov av övervakning i Östersjön.

– Totalt så tror jag att vi blir 150 stycken till de närmsta tre åren, säger Per-Arne Strand, chef på metodutvecklingsavdelningen på Kustbevakningen i Karlskrona.

Ökade samarbeten

Kustbevakningen som är en del av Sveriges krisberedskap och totalförsvar har enligt Per-Arne Strand en bra samverkan med myndigheter så som Försvarsmakten, men dessa samarbeten kommer att öka mer på grund av Natomedlemskapet.

– Vi jobbar mycket med hur vi ska arbeta med Nato och totalförsvaret framöver. Vissa saker är på plats och vissa saker behöver vi bli lite bättre på, säger han.

Hör mer om Kustbevakningens rekryteringsbehov i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.