Betalda studier ska locka till Kustbevakningen: ”Stort rekryteringsbehov”

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen behöver fler medarbetare och skrotar nästa år kraven på avklarade högskolestudier. I stället kan den som vill läsa Kustbevakningens grundutbildning studera de kurser som krävs med betald lön.

Under de kommande åren ska Kustbevakningen rekrytera 150 medarbetare. Nu tar Kustbevakningen bort krav på högskoleutbildning och öppnar upp för fler sökande. Enligt Kustbevakningen behöver rekryteringstakten öka.

–  Vi har ett stort rekryteringsbehov och gör det här som ett led i att möjliggöra för fler att söka, säger Emma Trosgård, utbildningschef i Karlskorna.

Antagningskraven sänks inte, betonar hon. För att antas till Kustbevakningens grundutbildning krävs fortfarande grundläggande högskolebehörighet, men ändringen öppnar upp för fler med annan yrkesbakgrund att söka.

Får betalt för att studera

Tidigare har den som velat gå grundutbildningen behövt studera till fartygsbefäl eller maskinbefäl vid högskola. Från och med augusti nästa år ingår kurserna i Kustbevakningens grundutbildning. Den som väljer att läsa kurserna under grundutbildningen får under studietiden betald månadslön.

– Men har man läst kurserna sedan tidigare kommer man snabbare ut i operativ verksamhet och kan börja arbeta, säger Emma Trosgård.

Startar i Karlskrona

Varje termin ska 24 aspiranter starta på grundutbildningen i Karlskrona. Utbildningen består av ett års studier och praktik i Karlskrona, därefter följer sex månaders praktik på någon av de Kustbevakningens tjugo kuststationer. Efter praktiken kompletterar aspiranter utan högskolestudier de kurser som krävs.

Hör mer om utbildningen i klippet ovan

Krav för att antas till Kustbevakningens grundutbildning:

  • Svensktmedborgarskap
  • B-körkort
  • Grundläggande behörighet för högskolestudier
  • Godkäntläkarintyg

Källa: Kustbevakningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.