Mellan år 1997 och 2016 ökade antalet dödsfall till följd av KOL från 6,7 till 31,1 av 100 000 kvinnor i Blekinge. Det är en ökning med 365 procent, enligt statistik från Socialstyrelsen. För män ser det helt annorlunda ut – under samma period sjönk dödstalet med 15 procent.
En av orsakerna bakom den stora skillnaden är att fler kvinnor än män röker, sedan början på 1990-talet. Men det räcker inte som förklaring och ny forskning, med stöd av Hjärt-lungfonden, visar på molekylära skillnader mellan könen som gör att kvinnors lungor drabbas värre av att röka. Förhoppningen är att forskningen ska leda till en mer effektiv behandling och att det ska bli lättare att diagnosticera KOL tidigt.
– KOL är en otäck sjukdom som orsakar stort lidande för de som drabbas. Om forskningen kan leda till förbättrad kunskap om varför människor drabbas i olika omfattning så kan vi vända den negativa trenden och se till att färre människor dör i förtid, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.