”Det är för att se om det är något i våra rutiner som har brustit och behöver förändras utifrån det som hänt”, säger Fredrik Liljeroos, chef på utredningssektionen. Foto: SVT och Polisens förundersökning

Läckta swishlistan maskades av polisen – händelsen undersöks internt

Publicerad

I domen mot Sölvesborgskvinnan var 195 namn med telefonnummer maskerade i en lista över alla ”dubbelswishar” till salongen, men uppgifterna gick att avmaska.

Nu har polisen, som gjorde maskeringarna, inlett en intern undersökning av händelsen.

Alla personer som finns med på den läckta swishlistan har antingen dubbel- eller trippelswishat till salongen vid ett och samma besök.

Den första överföringen går till ett företagskonto kopplat till salongen och den andra och kanske tredje till andra konton, kopplade till Sölvesborgskvinnan.

Sölvesborgskvinna drev misstänkt bordell i Skåne

– Det vi har konstaterat i utredningen är att dubbelswishar i flera fall har varit fråga om sexköp, men det krävs mer bevisning än så för att döma någon för köp av sexuell tjänst, säger åklagaren Emelie Månsson.

Kunde plockas bort i bildredigeringsprogram

Det är polisen som har maskerat personuppgifterna i listan, som sedan har skickats till åklagaren.

– Sedan går den från åklagaren till tingsrätten och sedan har tingsrätten lämnat ut den, berättar Fredrik Liljeroos, chef på utredningssektionen polisområde Blekinge nordöstra Skåne, om kedjan efter.

Det var i samband med att Kristianstads tingsrätt lämnade ut domen mot Sölvesborgskvinnan som listan med namn och telefonnummer läcktes. I ett bildredigeringsprogram kunde maskeringarna tas bort och de känsliga uppgifterna röjas.

”Ser väldigt olyckligt på det här”

Nu har polisen inlett en intern undersökning av händelsen.

– Det är för att se om det är något i våra rutiner som har brustit och behöver förändras utifrån det som hänt, för att det här inte ska hända igen, säger Fredrik Liljeroos.

Hur ser du på att det här har kunnat hända?

– Vi ser ju väldigt olyckligt på det här, på samma sätt som tingsrätten. Det är väldigt olyckligt utifrån informationen som finns i handlingen.

Sedan tidigare har Kristianstads tingsrätt anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborgskvinna drev misstänkt bordell i Skåne

Mer i ämnet