Lagret började byggas under hösten 2016, och stod klart tidigare i år. Foto: SVT

Flytten till nya materiallagret stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det avtal som Landstinget Blekinge slöt för en ny materialdepå i Nättraby ogiltigförklaras av Förvaltningsrätten.

För ett år sedan slöt Landstinget Blekinge ett avtal om att få hyra in sig i ännu inte byggda lagerlokaler i Nättraby – ett tioårskontrakt värt drygt 20 miljoner kronor. Där ska Landstinget Blekinge, och till viss mån även Region Kronoberg, förvara sjukvårdsmateriel.

Affären anmäldes till Förvaltningsrätten av Patrik Åkesson, ägare till Nättraby Bruk, som menade att han redan hade blivit lovad att få ta sig an verksamheten i sina lokaler, och att det nya avtalet stred mot upphandlingslagen.

Region Blekinges lageraffär

Landstinget menade å sin sida att det bara rörde sig om ett hyresavtal vilket gör att man kan utnyttja ett särskilt undantag i upphandlingslagen.

River upp hyresavtalet

SVT Nyheter Blekinge kunde dock under hösten visa på ett flertal mejl där Landstingets tjänstemän ställer specifika krav på byggets utformning och standard, något som är tveksamt om det så kallade hyresundantaget ska gälla.

Flera av dessa mejl ligger även till grund för Förvaltningsrättens bedömning, när de fastslår att kontraktet inte går att se som ett rent hyresavtal och därmed skulle ha upphandlats. Förvaltningsrätten river därmed upp hyreskontraktet.

– Det känns fantastiskt, jag är överlycklig. Jag hoppas det leder till en ny upphandling, för i en sådan process kommer jag presentera minst ett, förmodligen två förslag som är billigare än det de har byggt där borta, säger Patrik Åkesson, ägare till Nättraby Bruk.

Skulle ha upphandlats

I domen skriver Förvaltningsrätten bland annat att avtalet inte kan betraktas som ett hyresavtal, då lagerlokalen ännu inte var byggd och ett flertal anpassningar gjordes efter Landstingets begäran. Det handlar snarare om ett byggentreprenadkontrakt, som borde ha upphandlats, skriver rätten.

– Det är olyckligt, och det innebär en fördröjning för oss. Vi sitter i dag i lokaler vi har växt ur och vi måste fundera på en handlingsplan för hur vi ska hantera den situationen som har uppstått nu, säger Per Johansson, förvaltningschef på Landstingsservice.

Landstinget Blekinge har gjort investeringar för omkring 500.000 kronor i det nya lagret. Dessutom har ett flertal underleverantörer upphandlats för ytterligare anpassningar.

Vilka kostnader innebär den här domen för er?

– Det kan jag inte alls svara på i nuläget. Det beror på vilken väg vi väljer att gå vidare.

TV: Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Blekinges lageraffär

Mer i ämnet