Den som vill förnya sitt pass kan i dag räkna med att få en tid först efter sommaren, i värsta fall i slutet på året. Frustrationen har redan lett till ett tjugotal JO-anmälningar mot polisen, då myndigheten enligt förvaltningslagen är skyldig att skyndsamt hantera ärenden.
De långa väntetiderna skulle kunna strida mot den grundlagsskyddade rörelsefriheten. Enligt Regeringsformen har nämligen alla svenska medborgare rätt att fritt röra sig fritt in och ut ur Sverige.
– Om man i praktiken inte kan lämna landet för att man inte har möjlighet att skaffa pass, då är det en inskränkning av den frihet som man är berättigad till, säger Tormod Otter Johansen, doktor i offentlig rätt vid Göteborgs universitet.
Svårt att pröva
Men att de långa väntetiderna för ett nytt pass skulle få en rättslig prövning, ser Tormod Otter Johansen som avlägset.
– Potentiellt skulle man kunna stämma staten om man har lidit skada, helst någon ekonomisk skada på grund av att man inte kan resa utomlands. Då går man via skadeståndsvägen, även om tröskeln där är hög, säger han.
Polisen har själva kallat väntetiderna oacceptabelt långa. Myndigheten flaggar dock för att situationen kommer att vara ansträngd under en längre tid.