Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Christina Lövkvist mer om hur läget med kolonilotter ser ut i Karlskrona. Foto: Frida Lindhe/SVT

Långa köer till kolonilotter i Karlskrona – så ser det ut i resten av länet

Publicerad

Den som inte har tillgång till en egen trädgård kan söka sig till odlingslotter eller kolonilotter. Intresset är stort på flera håll i länet, bland annat i Karlskrona där 23 personer just nu står i kö till att få hyra en lott.

I Ronneby kommun är intresset också stort. Där står 33 personer just nu i kö till att få hyra en av kommunens omkring 128 kolonilotter.

Lotterna i Ronneby är uppdelade på fyra områden: Risatorp, Hjorthöjden ett och två och Lindvägen i Kallinge.

– Vi har några som är lediga och som ska tillsättas i år. Det handlar om cirka 13 stycken, säger Eva Lydin som är markförvaltare på kommunen.

”Vissa har kvar dem i 40 år”

I Karlskrona kommun kan man antingen hyra lotter vid Carlandravägen i Lyckeby eller vid Sunnavägen. Men där är det inte säkert att någon av de som står i kö kommer få tillgång till en lott i år.

– Vi har inte haft några lediga lotter på länge, har man väl fått en lott finns det vissa som har kvar dem i över 40 år, säger Christina Lövkvist, tillförordnad enhetschef för gata/park på kommunen.

Men än så länge är det inte helt kört. Nyligen skickades årsavgiften ut till hyresgästerna och betalar de inte den räknas lotten som ledig av kommunen.

Hör mer om hur köerna i Karlskrona ser ut i klippet ovan.

Svalare intresse i västra Blekinge

I Sölvesborg, Olofström och Karlshamn har kommunerna inget kösystem för kolonilotter eller odlingslotter. Där upplåter kommunerna mark till föreningar som sköter den biten.

Av de föreningar som SVT Nyheter har pratat med i kommunerna så verkar intresset något svalare där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.