Delad bild på en trafikdödad grävling och kvinna i Trafikverkets varseljacka vid lucka i viltstängsel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det fungerar ungefär som en kattlucka”, säger Malin Lastgård från Trafikverket, som hoppas att färre grävlingar ska dö i trafiken. Se hur grävlingsluckan fungerar i klippet. Foto: SVT

Längs E22 vid Fågelmara finns Sveriges första grävlingsluckor

Uppdaterad
Publicerad

Grävlingar som tagit sig ut i trafiken genom viltstängslet ska kunna smita ut i naturen igen via grävlingsluckor. Det testas längs E22 vid Fågelmara – och luckorna är de första i sitt slag i Sverige.

Enligt Trafikverket dör lika många grävlingar på vägarna som genom jakt. Därför görs ett test längs E22 vid Fågelmara med grävlingsluckor, för att grävlingar som tagit sig ut på vägbanan genom viltstängslet ska kunna återvända till naturen.

– Förhoppningsvis leder det här till mindre påkörda grävlingar på vägen och mindre trafikolyckor, säger Malin Lastgård, som är miljöhandläggare på Trafikverket.

Inspiration till den här lösningen hämtades utomlands.

– Vi har satt upp tre stycken luckor och det är de första i Sverige. Vi fick tipset från England där de använder grävlingsluckor och då testar vi det, säger Malin Lastgård.

Följ med till Fågelmara och se de unika grävlingsluckorna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.