Byggnaden började brinna under kvällen den 29 december. Foto: Henrik Friberg/SVT

Länsstyrelsen: Begränsad påverkan på världsarvet efter branden på Skärva herrgård

Uppdaterad
Publicerad

Höga kulturhistoriska värden gick förlorade i branden på Skärva herrgård utanför Karlskrona – men påverkan på världsarvet som helhet är begränsad. Det konstaterar länsstyrelsen efter en första tillsyn.

Branden startade i den östra flygeln och i delar av den har tak och ytskikt blivit totalförstörda.

– Den drabbade delen har tidigare klassats med höga kulturhistoriska värden då den innehöll ett äldre kök, vackra kakelugnar och synliga äldre färgskikt som nu har gått upp i rök, säger Magnus Johansson, byggnadsantikvarie på Länsstyrelsen Blekinge i ett pressmeddelande.

”Hade kunnat sluta mycket värre”

Men skadorna på världsarvet som helhet är inte så stora som först befarades.

– Jag konstaterar att skadorna trots allt är begränsade, den här branden hade kunnat sluta mycket värre. Stora delar av huvudbyggnaden oskadd med sin åttkantiga kupolsal och karaktäristiska entré inspirerad av antikens Rom vilket känns bra, säger Magnus Johansson.

Länsstyrelsen ska nu i samarbete med ägarna ta fram en plan för återställandet av herrgården så att de kulturhistoriska värdera tas om hand om på bästa sätt.

– Nu ligger fokus på att säkerställa att rök- och vattenskador inte förvärrar läget. 

Ivar Wenster i en svart keps och en gul jacka står till vänster, medan en starkt skadad byggnad med ett delvis bränt tak är avbildad till höger. Byggnaden har tydliga tecken på brand- och vattenskador, med svarta fläckar och rökavtryck synliga på väggen och taket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen var byggnadsantikvarien Ivar Wenster och besökte herrgården. Hör honom berätta om skadorna i klippet ovan. Foto: Henrik Friberg/SVT

Detta är Skärva herrgård

Ett av Karlskronas mest sällsynta arkitektoniska verk är Skärva Herrgård mellan Nättraby och östra infarten till centrum.

Den märkliga byggnaden är resultaten av att två egensinniga begåvningar kom samman, viceamiralen och skeppsbyggaren Fredric Henric av Chapman och överamiralen, konstnären och arkitekten Carl August Ehrensvärd, i slutet av 1700-talet.

Skärva herrgård är privatägd och byggnadsminne sedan 1976. Den ingår i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.

Källa: Länsstyrelsen Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.