Sjuksköterska förbereder ett coronatest Foto: Mikael Fritzon/TT

Larmet från vården: ”Ställs mot corona – utan skydd”

Uppdaterad
Publicerad

Engångsvisir som återanvänds, ingen möjlighet till isolering – och vårdanställda som jagar egen skyddsutrustning på nätet.

Nu slår personalen larm mitt i kampen mot coronaviruset.

– Tårarna kommer ofta fram, men man får försöka samla sig, säger en av dem.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med flera ur personalen på Blekingesjukhuset som alla vittnar om en stor oro när regionen nu sänker kraven på vilken skyddsutrustning som ska användas mot coronaviruset.

– Hygienreglerna ändras hela tiden. Nu ska vi inte ens ha långärmat och riktiga munskydd på oss när vi träffar patienter, säger en av dem som SVT Nyheter Blekinge pratat med.

Corona i Blekinge

Skyddsutrustning börjar ta slut

Alla misstänkta coronafall ska skickas till sjukhuset i Karlskrona. En information som inte alla läkare i Karlshamn verkar ha tagit del av, enligt personalen.

– Läkarna skickar patienter med misstänkt coronavirus till oss i Karlshamn men vi har inga isoleringsmöjligheter och brist på skyddsutrustning.

Personalen vittnar också om att skyddsutrustningen som ska användas börjar ta slut.

– Engångsskyddsvisiret tvingas vi därför använda flera gånger.

”Tårarna kommer fram”

Situationen är nu så akut att personal har börjat söka efter egen skyddsutrustning.

– Nu letar jag på internet efter skyddsvisir som jag kan köpa till mig själv.

Direktiven är att skyddskläderna ska tas på innan personalen går in för att träffa en patient. Efter besöket ska skyddskläderna tas av inne i patienternas rum och lämnas där.

– Det känns inte okej att vi måste byta om våra skyddskläder på patientens rum. Tårarna kommer ofta fram. Men man får försöka samla sig, säger en vårdanställd.

”Förstår att det finns en oro”

Smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö menar att de förändrade riktlinjerna inte ska ses som att regionen sänker skyddsnivån utan istället anpassat den.

– Självklart kan jag förstå att det finns en oro när man ser att saker förändras snabbt. Samtidigt har jag ingen anledning att rekommendera något som skulle äventyra medarbetarnas hälsa på något sätt, säger Bengt Wittesjö.

Hör mer av smittskyddsläkarens svar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet