Tvådelad bild på dels Kjell Larsson, professor emeritus vid Linnéuniversitetet, och fartyg som släpper ut vegetabilisk olja på havsytan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Kjell Larsson är kritisk till att reglerna är för slappa när det gäller fartyg som släpper ut vegetabiliska oljor i havet. Foto: Linnéuniversitetet och Kustbevakningen

Larmet: Hundratals oljeutsläpp förstör miljön

Publicerad

Hundratals utsläpp av vegetabiliska oljor längs Sveriges kust riskerar att döda fåglar och hotar livet i havet. Det visar en ny forskningsrapport från Linnéuniversitet och Kustbevakningen.

– Det kan döda tusentals fåglar om det sker på fel ställe, säger Kjell Larsson, som är professor emeritus vid Linnéuniversitetet och som står bakom rapporten.

Omfattningen av utsläppen av tallolja, palmolja, rapsolja, sojaolja, biodiesel och andra vegetabiliska oljor framgår i den nya rapporten från Linnéuniversitetet och Kustbevakningen. Mellan 2020 och 2023 upptäckte Kustbevakningens övervakningsflyg 233 sådana utsläpp – många av dem i skyddade havsområden.

– Omfattningen är anmärkningsvärd, absolut, och de ökar i och med att användandet av till exempel biodiesel ökar, säger Erik Stålnacke, som är övervakningsflygare på Kustbevakningen och som även han står bakom rapporten.

Kräver lagskärpning

Vissa av utsläppen misstänks ske olagligt. Men andra sker lagligt eftersom internationella konventioner tillåter fartyg att tvätta sina tankar från vissa kemikalier. Kraven är att det ska ske minst 22 kilometer från land och vid ett havsdjup på minst 25 meter.

Men rapportförfattarna kräver nu att Internationella sjöfartsorganisationen, IMO, ska skärpa reglerna genom att fartygen i stället ska tvättas när de ligger i hamn så att avfallet i stället kan tas om han i land.

– Situationen är orimlig, utsläppen är onödiga och jag anser att regelverken behöver stramas upp på global nivå. Men det går ofta långsamt när många länder ska komma överens, säger Kjell Larsson.

Erik Stålnacke är flygövervakare på Kustbevakningen och även han står bakom den nya rapporten. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.