Foto: SVT

Ledande expert till PFAS-forskning

Uppdaterad
Publicerad

Under tre år kommer den brittiska professorn Tony Fletcher att delta i forskningen runt det PFAS-förgiftade dricksvattnet i Kallinge. På torsdagskvällen träffade han för första gången myndigheter i Blekinge och de svenska forskarna.

Tony Fletcher ledde i åtta år den amerikanska studien i Ohio runt en fabrik som använde ämnet PFOS för att göra teflonpannor. PFOS tillhör samma grupp av ämnen som fanns i det förgiftade vattnet i Kallinge.

Arbetarna och befolkningen runt fabriken utsattes liksom befolkningen i Kallinge också för förgiftat dricksvatten under ett 50-tal år.

Vattenskandalen i Kallinge

Och resultatet av den amerikanska studien som nu är avslutade visade ett sannolikt samband mellan detta och njurcancer, testikelcancer, havandeskapsförgiftning, ulcerös kolit, högt kolesterol och sköldkörtelsjukdomar.

– Det finns skillnader här, exponeringen är annorlunda och kemiska mixen man utsatts för är annorlunda. Så man kan inte dra direkta pareller, men jag är intresserad av att se om det finnns några bevis på samma effekter i den här befolkningen, säger Tony Fletcher.

Bakgrund

Det var i december i fjol som det vattenverk som försörjer Kallinge med vatten stängdes sedan man upptäckt förhöjda halter av perfluorerade alkylsyror (PFAS). Perfluoererade alkylsyor ger inga akuta hälsoproblem men de lagras i kroppen. Att dricka vattnet under lång tid misstänks kunna öka risken för negativa hälsoefekter som påverkar sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret.

Källa: Landstinget Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet