Brunsberg (M) på väg till riksdagen: ”Otroligt tacksam”

Uppdaterad
Publicerad

Camilla Brunsberg från Karlskrona ser ut att knipa Moderaternas riksdagsplats. Med 68 av 102 valdistrikt räknade under fredagsmorgonen leder hon med nästan tusen personkryss.

Det var i juli som beskedet kom om att Camilla Brunsberg, Moderaternas gruppledare i Karlskrona, ville utmana om riksdagsplatsen. Trots att hon vann partiets provval placerades hon inte förrän på tredje plats på listan efter Åsa Coenraads, Ronneby och Elin Petersson i Karlshamn.

Och det ser bra ut för Camilla Brunsberg.

När 68 av 102 valdistrikt räknats på fredagsmorgonen, har hon redan fått 1 520 kryss jämfört med Åsa Coenraads, som just nu har näst flest personröster med 542 kryss. Brunsberg har själv tidigare sagt att det räcker med tusen kryss för att ta sig till Stockholm.

Än är det bara distrikt i Karlskrona kommun som är räknade, något som spelar in, enligt Åsa Coenraads.

– Vi får avvakta tills det är färdigräknat, säger hon.

Fört egen kampanj

Åsa Coenraads och Elin Petersson har kampanjat tillsammans under valrörelsen, samtidigt som Brunsberg fört sin egen personvalskampanj.

– Min prioritet är riksdagsplatsen. Om väljarna tycker att det är en bra idé så har vi en fantastisk laguppställning i kommunen, så det kommer vi hantera efter valet, sa Camilla Brunsberg (M) till SVT i slutet av augusti.

Det har sedan i våras funnits en stor splittring i partiet mellan främst Karlskrona och övriga delar av länet, som ställdes på sin spets när Karlskronamoderaterna i våras förgäves försökte få förbundsordförande Roger Fredriksson avsatt.

”Otroligt tacksam”

När SVT träffar den sannolika kryssvinnaren Camilla Brunsberg under torsdagen är hon både glad och trött.

– Jag gläds åt att nått målet på tiden kryss, men det är inte över än. Jag är otroligt tacksam för det stöd jag fått, sen får vi invänta det slutgiltiga resultatet

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.