Enligt Moderaternas länsordförande Jeppe Johnson var en samlad borgerlig allians hela tiden det första alternativet för Sölvesborg. Och i ett första skede efter valet var det just Alliansen som samlades till överläggningar för att bryta S-styret i kommunen.
– För länsförbundet var ett alliansstyre alternativ ett och vad jag har förstått försökte vi även detta i Sölvesborg. Men vi nådde inte ända fram, säger han.
Men Liberalernas gruppledare Lars Lamberg menar att Moderaterna övergav allianstanken i samma ögonblick som Moderaterna bytte gruppledare – när Emilie Pilthammar efter sluten omröstning ersatte Kith Mårtensson.
– Då förstod jag direkt att det skulle bli en uppgörelse med Sverigedemokraterna. Emilie har ju, trots att hon representerar moderaterna, länge drivit en blogg där hon torgför SD-politik. Alla som någon gång läst den kunde snabbt räkna ut hur det här skulle sluta, säger Lars Lamberg.
Känner uppgivenhet
Efter att Emilie Pilthammar tog över gruppledarposten och tog plats i förhandlingsgruppen träffades allianspartierna vid ett tillfälle.
– Helt i onödan. Jag är övertygad om att Emilie redan hade bestämt sig. Det här var planerat och det finns nog en och annan som i dag känner sig vilseledd, säger Lars Lamberg.
Hur känner du själv inför det nya styret i Sölvesborg?
– Jag känner en uppgivenhet. Samtidigt kom det inte som någon överraskning. Jag gick bara och väntade på det.
Bilden delas av Centerpartiets Ulf Svensson.
– Detta har jag anat länge. jag visste bara inte hur långt de skulle vara beredda att driva det. Nu gick de hela vägen och det beklagar jag, säger han.
Alliansen var prio ett
Emilie Pilthammar säger att partiets ursprungliga plan var att gå fram med Alliansen, men att den planen föll av ett par olika skäl. Dels personkemi, dels vägrade S släppa fram Alliansen, något som också SD sa nej till När det krävdes stöd av SD så vägrade Centerpartiet och Liberalerna delta.
– Hade Socialdemokraterna stöttat Alliansen så hade vi suttit där idag. De vägrade, så då fick vi gå vidare.
I stället gick M vidare med alternativ två, att samla en majoritet med SD.