Illustration med torn och omgivande byggnader föreställande den medeltida borgen Sölvesborgs slott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid Sölvesborgsviken låg Sölvesborgs slott. I videon listas tre intressanta historiska fakta om den medeltida borgen. Foto: Rekonstruktion av Jimmy Juhlin Alftberg, Blekinge museum (beskuren)

Lista: Tre intressanta historiska fakta om Sölvesborgs slott

Uppdaterad
Publicerad

I dag: En ruin i en park vid havet i Sölvesborg.

Då: En medeltida försvarsborg med ett torn i mitten och omgärdad av vallgravar, handelsplats, hantverksby och bostäder.

Här är tre intressanta historiska fakta om Sölvesborgs slott.

I omgivningarna till den medeltida borgen i Sölvesborg, som då låg i Danmark, har hittats resterna av vallgravar och byggnader i ett område som är 34 000 kvadratmeter stort. Det gör Sölvesborgs slott till den största medeltida borgen i det som är dagens Sverige.

– Det är imponerande, säger Marcus Bernhardsson, som är kulturarvssamordnare och projektledare för ”Borgprojektet Sölvesborg”.

Men vad är Sölvesborgs slott för en plats? Vad har utspelat sig där under historiens gång? Vad har den mäktiga Kalmarunionens grundare drottning Margareta gemensamt med platsen? Och vad har Ronneby blodbad med borgen att göra?

I klippet: Följ med till den medeltida borgen Sölvesborgs slott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.