Hösten 2020 beviljades Folkets Husföreningen Panncentralen totalt 355 000 kronor av statliga medel mot segregation – pengar som fördelades i två olika projekt.
Utfallet av projekten skulle ha slutredovisats den 10 januari i år, men för Panncentralens del dröjde det till förra veckan innan handlingarna kom in till kultur- och fritidsförvaltningen.
Kostnader ökade kraftigt
Av de slutrapporter som nu ändå lämnats in framgår att lönekostnaderna i det ena projektet – ”Tillsammans för Karlskrona” – ökade med 228 000 kronor på bara en månad. I den delrapport från den 24 november, som SVT Nyheter Blekinge granskat, har Panncentralen använt drygt 62 000 till löner. En månad senare var samma post uppe i 291 144 kronor.
– Det beror helt enkelt på ett att underlaget i delrapporten var felaktigt. Siffrorna i slutrapporten är dock korrekta, men jag förstår att det ser konstigt ut. Jag får skylla på att vi levt under hård press de senaste månaderna, säger Panncentralens producent Sebastian Chavez, som är den som har lämnat in underlaget till kommunen.
Samtidigt skriver föreningen att den för allmänheten öppna verksamheten under den aktuella månaden var stängd till följd av den andra coronavågen.
Ska betala tillbaka till kommunen
Ansvariga politiker i kultur- och fritidsnämnden har tidigare sagt att redovisningarna ska granskas och att föreningar som beviljats bidrag kan bli återbetalningsskyldiga.
Nämndens andre vice ordförande Sophia Ahlin (M) vill i dag gå längre än så:
– Jag vill se verifikationer på samtliga utgifter som funnits kopplade till de här projekten. Och det gäller för samtliga föreningar som fått del av de här pengarna, säger hon.
Men det är inte bara accelererande lönekostnader i Panncentralens slutredovisningar.
I det parallella integrationsprojektet ”Tjej2020” har poster för redan förbrukade löner tvärtom minskat under samma period.
I november hade det aktuella projektet enligt föreningens delrapport kostat 22 800 kronor i löner – en månad senare var samma post drygt 5 000 kronor lägre.
– Det måste jag dubbelkolla innan jag kan ge svar på vad det kan bero på, säger Sebastian Chavez, som nu är uppsagd från sin tjänst.
I ”Tjej2020”-projektet återstår dessutom 78 382 kronor – outnyttjade pengar Panncentralen nu måste återbetala.
– De pengarna ska vara orörda, så begär kommunen den summan tillbaka så ska vi givetvis betala, säger Sebastian Chavez.