Efter valet 2018 tog Sverigedemokraterna makten i Sölvesborg från Socialdemokraterna, som styrde i minoritet med stöd av V och MP. De gjorde det tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Sol-partiet.
Samarbetet mellan SD och M väckte kritik, inte minst från M både på lokal nivå och på riksplanet.
Kommer att skrälla ordentligt
Louise Erixon välkomnar partiernas samarbeten i grannkommunerna Karlshamn och Olofström och tror att Sölvesborg har spelat stor roll som dörröppnare.
Kommer vi att se fler samarbeten mellan SD och M framöver?
– Det kommer att skrälla ordentligt nästa val. Vi kommer att se fler samstyren som poppar upp, innan valet och framför allt efter, säger Louise Erixon som också tror på mer samarbete på riksplanet.
Tidigare motståndaren hyllar samarbetet
Kith Mårtensson, gruppledare för Moderaterna i Sölvesborg, var inledningsvis motståndare till partiernas samarbete och inför valet siktade hon på ett traditionellt allianssamarbete.
Nu, två år senare, säger hon att samarbetet med SD fungerar ”över förväntan”.
– Det är demokrati i sin finaste form, alla får vara med och tycka och vi har stort inflytande i frågorna, säger Kith Mårtensson.
Vad var det som fick dig att ändra dig, du var ju motståndare först?
– Jag var rädd för att SD:s rikspolitiska program skulle färga politiken i Sölvesborg. Man kan tolka programmet som att det är väldigt tufft mot vissa personer i samhället, men så är det inte i Sölvesborg.
Statsvetaren: Det som är framgångsrikt smittar
Anders Sannerstedt, statsvetare och docent vid Lunds universitet, är övertygad om att samarbetet i Sölvesborg spelat stor roll för utvecklingen.
– Exemplet smittar. Det finns belagt i statsvetenskapliga undersökningar att det som är framgångsrikt i en kommun provar man i grannkommunerna.
Anders Sannerstedt menar också att M måste samarbeta med SD för att inte fastna i oppositionsrollen för evigt.
– Det vi ser är början till en utveckling som vi kommer att se på riksplanet också.