I Sverige upptäcktes lövplattmasken i samband med en inventering av främmande sniglar och snäckor i en offentlig plantering i Skåne i november 2024. Foto: Länsstyrelsen

Lövplattmask förbjuds – ska avlivas om den hittas

Publicerad

Lövplattmasken utgör ett hot mot andra arter och ska därför avlivas om den hittas. Det meddelar Länsstyrelsen Blekinge i ett pressmeddelande – och har påbörjat ett arbeta för att hindra spridning i länet.

Det är sedan den 7 januari i år förbjudet att hålla, överlåta eller släppa ut den invasiva lövplattmasken i miljön. Det har regeringen fattat beslut om, sedan masken under hösten 2024 upptäcktes i landet.

Den invasiva lövplattmasken utgör nämligen ett hot mot andra arter som är viktiga för ekosystemet. Beslutet innebär därför att lövplattmasken ska avlivas om den hittas och att eftersökningar ska ske för att säkerställa att det inte finns några levande exempel kvar.

Detta arbete har nu påbörjats i Blekinge. Länsstyrelsen har skickat ut information till växtbranschen med råd om hantering.

– Utskicket gör vi för att säkerställa att allt växtmaterial som importeras från andra länder kontrolleras noggrant så att det inte innehåller den invasiva lövplattmasken, säger Annika Smålander, samordnare för arbetet mot invasiva arter på Länsstyrelsen Blekinge.

Lövplattmasken

Lövplattmasken är en invasiv plattmask som härstammar från Sydamerika. Den har oavsiktligt introducerats i Europa och USA via handel med växter.

I Sverige upptäcktes lövplattmasken i samband med en inventering av främmande sniglar och snäckor i en offentlig plantering i Skåne i november 2024. Den har sedan dess även hittats på andra platser i landet.

Lövplattmasken äter maskar och sniglar och utgör ett hot mot exempelvis daggmaskar som är viktiga för ekosystemet. Det är inte känt hur lövplattmasken kan överleva i svensk natur.

Källa: Länsstyrelsen Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.