M i Karlskrona kan få majoritetsstyre – utan L

Uppdaterad
Publicerad

För att de borgerliga partierna ska kunna styra i Karlskrona behövs stöd av Sverigedemokraterna – som i sin tur kräver att få ingå i styret.

Det skulle innebära att Liberalerna inte behövs för att bilda borgerlig majoritet.

– Jag är inte alls orolig, säger Börje Dovstad (L).

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna gick till val tillsammans i Karlskrona. Men för att kunna styra kommunen kommer stöd behövas av Sverigedemokraterna, ett parti som också varit tydliga med att de ska ingå i ett styre för att ge stöd till den blåa koalitionen.

Ett samarbete mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna skulle däremot ge egen majoritet med 39 mandat – och Liberalernas tre mandat hade med andra ord inte behövts för ett majoritetsstyre.

Valet 2022 Blekinge

Men hur styret kommer se ut har det under måndagen hållits flera förhandlingar om – något som Moderaterna gemensamt med  både Kristdemokraterna och Liberalerna bjöd in till.

– Vi har gått till val på att styra med dem, det är därför vi också har de här överläggningarna tillsammans, säger Camilla Brunsberg (M).

Inte heller Börje Dovstad (L) är orolig för att uteslutas ur ett eventuellt framtida Karlskronastyre.

– Nej inte alls. Vi behövs, säger han.

Hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet