Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare, TBE-vaccin, fästing, vaccin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö uppmanar nu Blekingeborna att se över sina TBE-vaccin, om det kan vara dags för en påfyllnadsdos.

Många tar vaccin mot TBE – men glömmer påfyllnadsdosen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer att vaccinera sig mot fästingviruset TBE – men samtidigt missar många att fylla på sina vaccin när det är dags för påfyllnadsdosen.

– Det är tydligt att det glöms bort, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Nu har fästingarna börjat komma fram och det är hög tid att vaccinera sig mot TBE – en vaccination som i Blekinge rekommenderas framför allt till de som bor i länets kända riskområden, det vill säga Aspö i Karlskrona skärgård och Ryssberget i Sölvesborg.

– Men även till de som vistas mycket ute i skog och mark i andra områden bör vaccinera sig, säger Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Ska fyllas på efter tre år

Ett problem som smittskyddsläkaren identifierat är att många av de som tagit sitt TBE-vaccin sedan missar att ta sina påfyllnadsdoser. Grundvaccinet innehåller tre doser, men efter det förväntas du själv komma ihåg att fylla på ditt vaccin efter tre år – för att sedan fortsätta med ny spruta var femte år.

– Man glömmer lätt bort när åren går hur många man tagit och när man tog den senaste. Bland de fall som inträffar är det ganska många som tidigare varit vaccinerade, men som sedan glömt ta sin påfyllnadsdos.

Och någon påminnelse kan inte regionen skicka ut – eftersom vaccinationerna inte alltid sker i deras regi, utan av olika privata aktörer.

– Det är upp till den enskilda individen att ha koll på sin vaccinationsstatus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.