man som står på en brygga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Ola Gren medför bäddningen i Karlskrona inga hälsorisker eftersom det till stor del är utspätt med regnvatten. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Mängden orenat avloppsvatten som släpps ut i Karlskrona ökar

Publicerad

Stora mängder avloppsvatten släpps ut i havet varje år i Karlskrona. Men förra året släppte kommunen ut mer avloppsvatten än vad den brukar göra – en ökning med hela 267 procent.

Varje år släpper kommunen ut stora mängder avloppsvatten. Bräddningen sker när ledningssystemen blir överbelastade och vattenmängden är större än vad avloppssystemet klarar av.

– Vi bräddar ut i havet eller i vissa fall i en å som har kapacitet till det, säger Ola Gren, avdelningschef VA och Hamn på Karlskrona kommun.

Men förra året släppte kommunen ut mer än tidigare år – hela 267 procent mer och landade på 182 766 kubikmeter bräddat avloppsvatten.

Kraftiga skyfall

Enligt Ola Gren beror det på kraftiga skyfall.

– När det väl kommer så kommer det intensivare regn med större volym på kortare tid. Det gör att det ska tas hand om av reningssystemen och det klarar de inte alltid av.

Även om regnet kan tyckas vara den stora boven i sammanhanget så är även ledningssystemet eftersatt. Men att byta ut det hade blivit dyrt och idag planerar inte kommunen att byta ut avloppssystemen.

– Våra ledningssystem är byggda och dimensionerade och klarar avloppsvatten som de är till för. Då försöker vi se till så att regnvatten inte hamnar i systemen.

Det man istället satsar på är fördröjningsmagasin där man tar hand om regnvattnet. Istället för att vattnet hamnar i avloppen så leder man det förbi avloppssystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.