En person står i fokus framför en modern glasbyggnad. I bilden visas ett cirkeldiagram som illustrerar könsfördelningen i Ronneby

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Nilsson från Ronnebypartiet har sammanställt siffror över fördelningen av arvoden i Ronneby – se hur stor skillnaden är i klippet. Foto: SVT

Männen får pengarna i Ronneby – tilldelas majoriteten av de politiska arvodena

Publicerad

Under åren har den kommunala politiken i Ronneby blivit allt mer jämställd. Men när det kommer till de arvoderade posterna går en klar majoritet av pengarna till männen.

Kommunala politiker som arbetar ideellt men vissa särskilda poster får en lön i form av fasta arvoden. Det betalas till presidier, det vill säga ledningen i styrelser och nämnder, revisorer och andra viktiga utskott.

Snedfördelning mellan könen

I Ronnebys kommunfullmäktige är fördelningen 40 procent kvinnor respektive 60 procent män. Men när det kommer till vilka som får ta del av de arvoderade uppdragen så går 14,6 procent utav pengarna till kvinnor och 85,4 procent till männen.

Det visar statistik som Ronnebypartisten Stefan Nilsson sammanställt.

– Det är för dåligt, säger han.

Det är ju dina politiska motståndare som du granskat, är det det som motiverat dig?

– Jag skulle motsätta mig att det handlar om mina politiska motståndare, jag har kollat på hela den politiska skalan, säger Stefan Nilsson.

Hör hur stor skillnaden blir i kronor och ören i klippet ovan.

Marianne Lundkvist (L) sitter i ett ljust, hemtrevligt rum omgiven av gröna växter och blommor. Fokuset ligger på den frodiga växtligheten som delvis skymmer henne, vilket skapar en naturlig och avkopplande atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marianne Lundqvist gav sig själv in i politiken för att öka jämställdheten, spela klippet för att höra varför hon tror att det ser ut som det gör. Foto: Karin Karltun/SVT

Liberala kvinnor utan arvodesposter

Marianne Lundkvist tillhör det parti som inte gett en enda arvoderad post till en kvinna, Liberalerna. Hon är inte förvånad över att det är så pass stor skillnad mellan könen.

– Anledningen till att jag gav mig in i politiken var för att jag såg det här, säger hon.

I ditt egna parti är det ju ingen kvinna som har en post med ett årsarvode, vad tror de det beror på?

– En orsak är att vi inte har så många kvinnor som är engagerade i politiken, men då måste vi ju fundera på varför det är så, säger hon.

Spela klippet ovan för att höra varför hon tror att så lite pengar går till kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.