Bildens vänstra del visar en person stående vid vattenkanten, klädd i en svart jacka och mössa, med en lugn himmel och reflektioner i vattnet i bakgrunden. Den högra delen av bilden ger en undervattensvy som visar gamla träplankor som ligger på botten, omgivna av grönt vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Björk är marinarkeolog på Blekinge museum och berättar om resultatet av dykningarna som nu sammanställts. Foto: SVT / Blekinge museum

Marinarkeologernas upptäckt: Sex fartyg visade sig vara tre

Uppdaterad
Publicerad

Nu har marinarkeologer fastställt hur många fartyg som gömmer sig under vattenytan utanför Kungsbron i Karlskrona. Och ett av fynden är unikt för Blekinge.

I september så genomförde Blekinge museum dykningar i vattnet mellan Stumholmen och Trossö på uppdrag av länsstyrelsen.

Syftet var att kartlägga vrak. I databasen fornsök fanns nämligen sex fartyg utmärkta, något som misstänktes vara fel.

Tre fartyg

Nu har resultatet sammanställts och i själva verket så är det tre fartyg som ligger där under vattenytan.

– Sedan var det två som inte fanns och det sjätte ligger på en annan plats, säger Mikael Björk som är marinarkeolog på Blekinge museum.

Fann furufartyg från norr

Ett skepp var tidigare okänt. Det tros ha sänkts runt slutet av 1600-talet och var byggt i furu, något som är väldigt ovanligt för den här delen av landet.

– Under stormaktstiden så byggde man mycket krigsskepp och då använde man ek, det höll bäst men blev svårare att få tag på ju mer man byggde. Och då började man titta på furu.

Furuskeppet ligger precis vid Kungsbron som nu ska renoveras. Vraket kommer då att täckas över av betong.

I förra veckan gjordes komplimenterande dykningar, då hittades bland annat en flaska från 1600-1700-tal, modern ammunition och mynt.

Spela klippet för att se var skeppen var placerade och höra hur skeppet i furu kom hit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.