Facket: Någon vill hämnas på kåren

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick musikerna vid Marinens musikkår träffa Livgardets chef Håkan Hedlund på plats i Karlskrona.

– Han lyssnade och förstod våra argument, säger musikernas facklige förtroendeman Peter Stolpestad.

Efter lunch var det presskonferens om Marinens musikkårs framtid, men redan under förmiddagen fick de berörda ett enskilt informationsmöte med Livgardets chef.

– Vi har meddelat att vi ser försvarsmusiken som en nationell resurs. Det finns inga besparingar att hämta och det är samtliga av Försvarsmaktens anställda musiker eniga kring. Snarare skulle vi behöva anställa ytetrligare 50, säger Peter Stolpestad.

Marinmusik

Han är förvånad över att just Marinens musikkår pekats ut som hotad när det ursprungliga förslaget endast gällde ett visst antal tjänster.

– Det är intressant fråga att få svar på. Från vem kommer beskedet att det just skulle gälla oss. Det kanske handlar om hämnd, att någon som tidigare misslyckats med att bli av med oss nu gör ett nytt försök, säger Peter Stolpestad, ordförande i Försvarsförbundet.

Livgardets chef Håkan hedlund beklagade att musikkåren i Karlskrona åter pekas ut som nedläggningshotad och medger att direktivet kommer direkt från högkvarteret.

– Det som skulle belysas var konsekvensen av att ta bort en musikkår med 37 tjänster. Och jag har bara en sådan i min organisation. Det är Marinens musikkår, säger Håkan Hedlund.

Enligt kårens chef Tomas Hjortenhammar skulle ett beslut om att lägga ner musikkåren innebär döden för försvarsmusiken som genre i Sverige.

– Då räcker övriga musiker bara till för statsceremoniella uppdrag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Marinmusik

Mer i ämnet