Splittbild: till vänster kvinna och till höger en pojke som äter en glass

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det vore jättetråkigt om det inte skulle fungera och vi kunde ha kvar det här”, säger Gunilla Hellsén. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Matbanken i Mjällby riskerar nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara slutet för matbanken ”Sträck ut en hand” i Mjällby. Under sommaren har donationerna varit så pass få att maten inte räckt till.

– Det är jättemånga som blir utan mat som kommer till oss, säger Gunilla Hellsén, grundare av ”Sträck ut en hand”.

Matbanken i Mjällby delar ut mat två gånger i veckan till behövande i hela Blekinge. Men under sommaren har donationerna från närliggande matbutiker, varit så pass få att maten inte räckt till. Flera av veckorna har det bara räckt till att hålla öppet en dag. Något P4 Blekinge var först med att rapportera om.

– Vi har varit öppna i tre år och det gick jättebra i början men nu går det inte bra, säger Gunilla Hellsén, en av grundarna till föreningen ”Sträck ut en hand”.

En av anledningarna till de mindre donationerna tror Gunilla Hellsén är de höga matpriserna och framförallt turisterna.

– Turisterna köper ju det som är billigast och sådant som har gått ut dagen innan och när det inte är så mycket grejer kvar så får vi också mindre.

Svårigheter att få donationer från matbutiker är inte något som matbanken har känt av tidigare. Enligt Gunilla Hellsén så är det nära nu att de får bomma igen om det inte vänder snart.

”Hade varit hemskt”

– Då hade vi inte haft mat heller, säger Jenny när hon kommer för att hämta en matkasse.

Jenny Çapar och hennes dotter Ella, som snart fyller tio år, har nyligen fått ett behov för matkassar. För dem hade en stängning av matbanken fått enorma konsekvenser.

– Det hade varit hemsk om det var så, inte bara för oss utan för alla familjer, säger hon.

Jenny Çapar hamnade plötslig i en svår ekonomisk situation när ett ärende hos försäkringskassan drog ut på tiden samtidigt som hon studerar och omständigheter med en flytta till området där hon fick dubbla hyror.

– Denna hjälpen är guld värd för oss.

Även för 17- åriga Vladmir från Ukraina, som besökte matbanken med sin pappa när SVT var där, berättar om hur viktigt det är för familjen.

– Det är jätteviktigt för oss, säger han.

Hör mer om matbankens situation i inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.