Torsdagskvällen den 11 september 2014 försvinner 51-årige Michael Wijk. Han skulle ta bussen till hemmet och hunden på Hasslö. Men han kom aldrig fram.
Dagen efter blir familjen orolig när alla Michaels tillhörigheter hittas slängda i ett dike, bara ett hundratal meter från busshållplatsen vid motell Rosenbom. Pass, plånbok, mobiltelefon, jacka, en oöppnad vodkaflaska – allt ligger samlat i en plastpåse.
– Den känsla jag fick direkt var att det här stämmer inte. Det här är inte rätt. Det är någonting som är fel, något har hänt, säger Håkan Wijk, Michaels lillebror.
– Men eftersom vi inte visste... Han kunde ju ha gömt sig och inte fått med sig sina grejer. Därför letade vi väldigt ordentligt, berättar Michaels mamma Kerstin Wijk.
Hittades i båthamnen
Måndagen den 15 september får familjen beskedet: Michael Wijks kropp flyter i det grunda vattnet vid Sunnadals båtklubb. Två privatpersoner ute på morgonpromenad har hittat honom.
Elisabeth Andersson var en av dem. Hon berättar för SVT Nyheter Blekinge hur de uppmanades att ta upp Michaels kropp själva.
– Jag förstod att han var död, så jag ringde till polisen. Då blev det ett himla pådrag och de ville att vi skulle fiska upp honom. Men jag sa ”det är ingen idé”.
Avfärdas som olycka – efter två timmar
Michael Wijk levde i perioder ett hårt liv. Under delar av sitt 51-åriga liv missbrukade han både amfetamin och cannabis, och han hade flera punkter i belastningsregistret. Det handlar om narkotikainnehav och olovliga körningar, men även grovt narkotikabrott.
Efter att kroppen hittas i vattnet tar det bara två timmar innan Blekingepolisens ansvarige utredare, Björn Lundberg, slår fast att det handlar om en drunkningsolycka, och att inget brott ligger bakom dödsfallet. Men frågan är om det verkligen var så enkelt.
SVT Nyheter Blekinge har i samarbete med Uppdrag Granskning gått igenom detaljerna kring Michael Wijks död – och funnit flera märkliga omständigheter som ansvarig polis valde att inte gå vidare med.
Ingen förundersökning för att få svar
När fallet skrevs av hade polisen i princip gjort tre saker. Hållit förhör i huset där Michael sist befann sig, gjort en teknisk undersökning av hans mobiltelefon, samt beställt en rättsmedicinsk obduktion av kroppen.
LÄS MER: Michaels skador: Bruten näsa, blåmärken, sårskador
Men vår granskning visar att förhöret med kamraten innehöll flera motstridiga uppgifter. Att resultatet från den tekniska undersökningen av mobiltelefonen blev helt fel. Och att de slutsatser som polisen drog av obduktionsprotokollet, egentligen inte gick att dra.
Trots att polisen inte visste vad som hade hänt Michael Wijk, inleddes ingen förundersökning för att få svar på det.
Mamman: ”Tror han blev ihjälslagen”
För Michael Wijks familj har det varit två år av ovisshet. Ingen i familjen tror att det var en drunkningsolycka eller ett självmord.
– När jag hörde om skadorna på Michaels kropp tänkte jag att det var fruktansvärt. Att han inte kunde ha åstadkommit det själv. Det skulle ju ha varit väldigt konstigt om han hade ramlat och slagit sig så många gånger så han hade fått så många blåmärken, säger Kerstin Wijk.
Vad tror du?
– Att han har blivit ihjälslagen, tror jag. Och hivad i vattnet. Det tror jag.
”Känns som man sopade det åt sidan”
Varken ansvarige utredaren, Björn Lundberg, eller hans chef på utredningsenheten, Ingmar Harrysson, vill uttala sig om fallet med hänsyn till sekretess.
– Jag tycker att lite mer engagemang kunde man ju förväntat sig. För som det blev nu så känns det inte alls bra. Det känns bara som att man sopade det åt sidan. För att han var den han var, säger Håkan Wijk.
Vad tänker du då?
– Ja, jag tänker bara på det att han var ju bara en missbrukare.
Kontakta oss
SVT Nyheter Blekinge och Uppdrag Granskning har tillsammans granskat polisens utredning av Michael Wijks dödsfall.
Har du tips? Kontakta reportrarna här: