En delad bild med två sektioner: till vänster en närbild av en grön fästing som kryper på en vit yta; till höger en man som står utomhus i en mörk jacka med en mikrofon, avbildad i en urban miljö med byggnader i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor Johan Sanmartin Berglund berättar att det behövs mer ihållande kyla, minusgrader i minst en vecka, för att fästingarna ska gå i sin dvala. Foto: SVT och TT

Mild vinter – då är fästingen vaken

Publicerad

Den hittills milda vintern gör att fästingar kan vara vakna även nu.

Sommaren må vara fästingarnas stora tid – men spindeldjuret har de senaste åren visat sig även på vintern, framför allt i södra Sverige.

Den milda vintern som hittills varit gör att fler vinterfästingar kan vakna till.

– Det behövs ihållande kyla, minusgrader i minst en vecka innan de kryper ner i dvala, säger Johan Sanmartin Berglund, professor vid Blekinge tekniska högskola.

Vintersäsongen för fästingar är extra intressant för forskningen och flera fynd har gjorts över hela året i södra och mellersta Sverige. Oftast hittas fästingen på djur.

– Katter och hundar har med sig de in. Även på tamboskap kan det komma fästingar. Och det förekommer att vi också får dem, säger Johan Sanmartin Berglund.

Fler fästingsjukdomar kan komma

Även vinterfästingar bär i samma utsträckning på virussjukdomar, TBE och borrelia, som fästingar övriga tiden på året gör. Och klimatförändringarna gör att forskarna tror att även andra sjukdomar kan bli aktuella framöver.

– Det är fästingsjukdomar som vi i huvudsak sett i Afrika söder om Medelhavet som nu börjar flytta sig norrut. Men det är framför allt i Sydeuropa än så länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.