Foto: SVT

Miljonbesparingar väntar – nu införs köpstopp i Ronneby

Publicerad

Anställningsprövning och inköpsstopp i kommunen året ut. Det är några av de beslut som fattades i kommunstyrelsen i Ronneby idag.

– Vi kan inte ha en verksamhet som är många tiotals miljoner större än vad det finns resurser till, säger Ola Robertsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Prognosen för nämnderna i Ronneby kommun är minus 70 miljoner. Det är anledningen till att kommunstyrelsen i dag fattade beslut om både inköpsstopp och anställningsprövning.

– Vi har också gett ett uppdrag till nämnderna att analysera och vidta åtgärder för att styra mot budget, säger kommunstyrelsens ordförande Ola Robertsson (S).

Inköpsstoppet i kommunen gäller de sista tre månaderna av året.

– Vi visste att det skulle vara tufft, men vi har också ett nästkommande år, så vi kan inte ha en verksamhet som är många tiotals miljoner större än vad det finns resurser till. Det hade inte varit något som gynnar kommuninvånarna.

Ni har två heltidsarvoderade kommunalråd i Ronneby. Är det motiverat i den här ekonomiska situationen?

– Vi har inte en dyrare politisk organisation för att vi har två kommunalråd. I den förändringen vi gjorde i den politiska organisationen så har vi sänkt kostnaderna, så det är inte någonting som är kostnadsdrivande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.