Det är jouranställda inom Karlskrona kommun som i flera fall – och i många år – har fått felaktiga löner. Mellan januari och november 2016 betalade kommunen ut 1,2 miljoner kronor för mycket i löner till de jouranställda, men felet har funnits i flera år, enligt kommunens personalsystemleverantör CGI.
– Jag har inte sett slutsatserna i CGI:s rapport, men jag vet att det funnits brister i verksamheten vid lönekontoret, säger Carl-Martin Lanér.
Hur ser du på att felaktiga löner regelmässigt betalats ut i ekonomiskt redan hårt prövade förvaltningar?
– Allmänt sett så ska löneprocessen fungera så att felaktiga utbetalningar korrigeras. Om det betalas ut felaktiga löner över tid, så är det givetvis inte acceptabelt.
Felet uppdagades i slutet av förra sommaren och rättningar av systeminställningar har gjorts i personalsystemet men schemaläggningen är fortfarande fel, enligt flera källor till SVT.
Drabbar socialförvaltningen hårt
De här felutbetalningarna drabbar till stor del de redan ekonomiskt tyngda social- och funktionsstödsförvaltningarna, eftersom det är där som jourbemanning är vanligast förekommande.
– Det kom till vår kännedom förra året att det fanns felaktigheter i utbetalningen. Som jag förstår det har gått ut felaktiga löner, som till mesta del då varit till positiv del för de anställda, men då också till negativ del för skattebetalarna och min ekonomi i förvaltningen, säger Claes Wiridén, chef i de båda förvaltningarna.
– Men min uppfattning är att de luckorna har täppts till. Är det inte så är det naturligtvis oerhört olyckligt.
I början av veckan presenterade socialchefen Claes Wiridén ett hårt kritiserat sparpaket på 12 miljoner kronor, som bland annat innebar att föreningsbidragen stryps och att fältgruppen skulle läggas ner.
Bryter mot kollektivavtal och arbetstidslagar
Felutbetalningarna beror på att kommunala chefer har schemalagt sina anställda på ett felaktigt sätt. Uppgifter från personalsystemleverantören visar att kommunen vid flera tillfällen bryter mot både kollektivavtal och arbetstidslagar i schemaläggningen av sina jouranställda.
Enligt leverantören ska de jouranställda i kommunen ha varit anställda enligt två olika regelverk i kollektivavtalet, men systemet ska inte ha gjort skillnad på de båda avtalsformerna. Det har bland annat lett till att flera jouranställda fått dubbelt så mycket ob-ersättning mot vad de borde ha fått, och att andra fått ob-ersättning för tid som inte borde varit det överhuvudtaget. Samtidigt har flera inte fått någon ersättning för störningar under jouren, vilket de ska ha rätt till.
Allt till en merkostnad på totalt 1,2 miljoner kronor bara under 2016.
Förutom problemen med de jouranställda har leverantören hittat flera kommunanställda som blivit schemalagda mycket kortare tid än vad de får betalt för, och andra som jobbar mer än vad de ska utan att få betalt för det. Den fastslår även att timanställda i kommunen kan ha fått övertidsersättning, något de inte ska ha rätt till.