Agrita Martinsone i en röd skjorta håller i ett dokument och står i ett kontorsmiljö. I bakgrunden syns en färgglad tavla med ett porträtt av Agrita Martinsone, samt olika papper och anslag på väggarna. Det finns en skrivbordsstol och en dator synlig i bildens hörn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Agrita Martinsone, rektor, vill minska utanförskapet och få fler unga att förstå sitt värde. Foto: Agnes Norup/SVT

Miljonstöd till Litorina folkhögskola – utanförskapet ska brytas

Publicerad

I Blekinge finns cirka 2 000 unga vuxna som varken arbetar eller studerar. Det leder till ett stort utanförskap, menar Agrita Martinsone, rektor på Litorina folkhögskola.

Nu får skolan fyra miljoner i EU-stöd för att hjälpa unga ut i arbetslivet.

I ett EU-finansierat projekt får Litorina folkhögskola i Karlskrona nu fyra miljoner kronor för att minska isoleringen för unga vuxna.

Under två år ska skolan hjälpa personer mellan 16 och 29 år som står långt från arbetsmarknaden eller studier, något som P4 Blekinge var först med att berätta.

– Det kommer att vara ett väldigt individbaserat arbete där vi behöver lyssna in varje person och se till vilka behov som finns, säger Agrita Martinson.

Blekinge sticker ut nationellt

Blekinge sticker ut nationellt när det kommer till hemmasittande unga. I länet finns det 2 000 i åldrarna 16-29 utan vare sig jobb eller studier.

Hör mer om satsningen i klippet.

Definition unga som varken arbetar eller studerar

Gruppen unga som varken arbetar eller studerar (”uvas”) omfattar personer som under det aktuella kalenderåret haft arbetsinkomster understigande ett prisbasbelopp (48 300 kronor under 2022) och inte haft studiemedel, varit utbildningsregistrerade eller studerat vid SFI mer än 60 timmar.

Till skillnad från Arbetsförmedlingens mått på ungdomsarbetslöshet, som omfattar unga som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen, ingår även unga som inte aktivt söker arbete i gruppen av unga som varken arbetar eller studerar.

Källa: mucf.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.