Hör skyddsombuden berätta om problematiken kring vaccinationsstoppet. Foto: Privat/TT

Vårdpersonalens vaccinering dröjer – missnöje bland facken

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspersonal i länet får vänta på att vaccineras när Region Blekinge följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Bland fackförbunden är reaktionerna negativa kring hur deras medlemmar drabbas.

Under måndagens pressträff med Region Blekinge informerades att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendation kring prioritetsordning när vårdpersonal ska vaccineras. Detta innebär att en viss del av vårdpersonalen som skulle ha vaccinerats den närmsta tiden i stället hamnar i fas 3 eller fas 4.

– Folkhälsomyndigheten kom förra vecka med ett förtydligande kring hur man ska tolka gruppen personal i fas 2. Nu vaccinerar vi utifrån det, vilket gör att flera av våra medarbetare inkluderas i fas 4 eller i fas 3 om man är i åldern 60–64, säger biträdande vaccinationssamordnare Henrik Magnell.

Fackförbundens reaktion

Medarbetare har blivit informerade om läget och Magnell säger att de får frågor om detta samt att det rör upp en del känslor. SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med flera fackförbund som är kritiska.

– Vi vill att man ska erbjuda vaccinering av all personal i patientnära arbete för att förhindra smitta till patienter vi träffar och för att förbättra arbetsmiljön så personalen inte behöver bli smittad, säger barnläkaren Anna Westrup som är huvudskyddsombud för Blekinge läkarförening.

Linda Persson som är huvudskyddsombud för Kommunal i Blekinge hoppas på en förändring.

– Det ett ganska stort missnöje och de som fått första sprutan har inte fått andra sprutan efter att det blev ett vaccinationsstopp redan i mars, säger hon.

Nationella riktlinjer

Magnell kan inte säga hur många som berörs av deras prioritering men att det råder vaccinbrist just nu, vilket gör att de ställer sig bakom den prioriteringsordning som är framtagen nationellt.

– Som medborgare bör man komma ihåg två saker där den ena är att vi ställer oss bakom prioriteringsordningen så vi vaccinerar de som lider störst risk att bli allvarligt sjuka och dö i covid-19. Den andra är att man faktiskt vaccinerar sig när man blir erbjuden en tid, säger Henrik Magnell.

Folkhälsomyndighetens förtydligande

Arbetet med att vaccinera personer som ingår i fas två är i full gång i regionerna. Fortfarande är rekommendationen att ge vaccin till de äldsta först och stegvis vaccinera allt yngre personer. Men i fas två ingår också viss hälso- och sjukvårdspersonal.

Nu förtydligar Folkhälsomyndigheten vilka medarbetare inom hälso- och sjukvård det handlar om och varför.

Inom somatisk slutenvård, det vill säga patienter som vårdas inneliggande på sjukhus för fysiska sjukdomar, fokuserar vaccinationen av personalen i fas två på de medarbetare som har stor risk att föra virus vidare till riskgruppspersoner. Med det menas medarbetare som på daglig basis deltar i omvårdnad av eller har motsvarande tät och långvarig kontakt med patienter i riskgrupp.

LSS-personal och annan vårdpersonal erbjuds vaccin inom fas två om de på daglig basis deltar i omvårdnad eller motsvarande grad av tät, långvarig kontakt med personer med hög risk att utveckla allvarlig sjukdom.

Huvudsyftet med vaccination av personal är att ge indirekt skydd till de som riskerar svårast sjukdom och död.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.