För tre år sedan flydde Mohamad Kabbab från Syrien och Damaskus där han arbetade som gynekologkirurg i tolv år.
I september förra året började han språkpraktiken för flyktingar med vårdkompetens.
I år fick han svenskt uppehållstillstånd och i sommar har han fått ett vikariat som vårdassistent på akuten.
– Jag känner att jag har fått mitt liv tillbaka. Jag har mått väldigt dåligt av att inte jobba. Men nu mår jag bra och jag tror på framtiden, säger Mohamad Kabbab.
TV: Se hela inslaget om Mohamad Kabbab
Tror på framtiden
I september förra årets startade Landstinget Blekinge och Arbetsförmedlingen språkpraktiken för ett tjugotal flyktingar med vårdkompetens.
Språkpraktiken innehåller bland annat svenska på gymnasienivå, lektioner med fokus på svenska inom vården på folkhögskolan i Bräkne Hoby och praktik ute i vården.
En stor tillgång
Under den nio månader långa språkpraktiken har Mohamad Kabbab praktiserat två dagar i veckan på akuten i Karlskrona – där han nu blivit en stor tillgång.
– Mohamad har verkligen tillfört mycket, säger Mayvi Jonsson, sjuksköterska som också varit Mohamad Kabbabs handledare.
Förutom den medicinska kunskapen han besitter så har personalen på akuten också kunnat använda honom som tolk.
– Många tolkar förstår inte de medicinska termerna och kan inte förklara för patienterna lika bra som Mohamad kan, säger Mayvi Jonsson.
Nästa steg
I höst planerar Landstinget Blekinge och Arbetsförmedlingen för ytterligare en kurs så att nuvarande deltagare ska kunna ta nästa steg och klara Socialstyrelsens kunskapsprov.
Provet innehåller en teoretisk och en praktisk del och sedan klinisk praktik innan deltagarna kan få sin svenska legitimation.
Vill stanna kvar
Mohamad Kabbab har siktet inställt på en svenska läkarlegitimation.
– Mitt mål är att stanna här och arbeta som gynekologkirurg. Jag vet att det kommer att ta tid innan jag kan få min legitimation och att jag måste ha tålamod. Och det har jag.