• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild Foto: TT/Rajesh Jantilal

Naturister möts i Kyrkhult

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen samlas ett hundratal naturister i Kyrkhult, för att diskutera förbundets framtid och svårigheter. Och för att umgås.

Drygt hundra naturister väntas komma till Paradisets camping i Kyrkhult på fredag, när Sveriges naturistförbund har sitt årliga riksmöte. Där ska bland annat förbundets framtid diskuteras, och andra frågor som hur de ska förhålla sig till media.

– Det är så lätt att det blir fel eller missförstås. Till exempel att naturister och nudister blandas ihop, trots att det inte är riktigt samma sak. Nudister är ett gammalt ord som ger någon slags bild av människor som springer nakna överallt, medan vi naturister lever mer i harmoni med naturen, säger Christer Nilsson, förbundsordförande.

Enligt förbundsordföranden har de nordiska naturistförbunden ökat i medlemsantal den senaste tiden.

– Jag vet inte exakt vad den positiva trenden beror på. Den fina tiden för oss var ju under 60-talet, och det kan vara så att den typen av människor är på väg tillbaka igen, säger Christer Nilsson.

FAKTA: Naturism

  • Rörelsen startade i Tyskland och Schweiz i början av 1900-talet.
  • Den internationella definitionen av naturism: ”Naturismen är en livsstil i harmoni med naturen. Den utmärks av praktiserandet av gemensam nakenhet och har till ändamål att uppmuntra självkänsla, respekt för andra och för omgivningen”
  • Sveriges Naturistförbund bildades 1957, och har i dag omkring 3.000 medlemmar.

Källa: Nationalencyklopedin & Sveriges Naturistförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.