Två personer i gula säkerhetsjackor står i förgrunden, diskuterande. I bakgrunden syns en hög byggnad under konstruktion, prydd med byggnadsställningar och en kran. Himlen är delvis molnig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nya NKT-tornet sträcker sig nu halvvägs, alltså 100 meter upp i luften på Verkö i Karlskrona. Foto: SVT/Fredrik Åkesson

NKT-tornet halvvägs – bara 100 meter kvar

Uppdaterad
Publicerad

En milstolpe har nåtts i bygget på Verkö utanför Karlskrona. Det nya NKT-tornet sträcker sig nu 100 meter upp i luften, och är halvvägs till slutmålet på 200 meter. Då blir det även Sveriges näst högsta byggnad.

Från centrala Karlskrona kan man se hur bilden över industrihamnen på Verkö förändras dag för dag. Arbetet pågår dygnet runt och NKT-torn nummer tre är nu på god väg att växa förbi sina två äldre syskon.

– Ungefär 30 personer arbetar kontinuerligt uppe på glidformen dygnet runt, säger projektledaren Maria Månsson.

Långt ifrån färdigt

Tornet väntas nå sin fulla höjd i slutet av oktober, och kan då skryta med titeln som Sveriges näst högsta byggnad. Men det dröjer innan företaget kan börja använda tornet för produktion.

– Från utsidan kan det se färdigt ut men det är mycket konstruktionsarbete kvar. Vi kommer inte kunna producera kablar i tornet förrän 2027, säger NKT:s platschef Darren Fennell.

I videon hör du mer om arbetet och utmaningarna med att bygga Sveriges näst högsta byggnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.