En dykare i full utrustning klättrar uppför en stege vid vattenlinjen. Vattnet glittrar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet mäter dykare kajerna som ska rustas upp i centrala Karlskrona. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Nu ska Karlskronas kajer räddas – ska hålla i minst 40 år

Uppdaterad
Publicerad

I början av nästa vecka stängs delar av Kungsbron i Karlskrona av. Då inleds etapp två av upprustningen av kajen som är i kraftigt behov av räddning.

– Vi vill inte ha en sån vinter som förra året när det blev issprängningar och hela muren trycktes ut, säger projektledare Karl Gustafsson.

Kajen vid Kungsbron är i stort behov av renovering och har därför till viss del spärrats av för allmänheten. Det omfattande renoveringsarbetet påbörjades i våras och sker stegvis. Den första etappen handlade om att byta ut fogen i kajen från residenset söderut mot Örlogshamnen.

– Vi fick plocka bort murstenar och stärka upp med stora balkar inför grundförstärkningen vi ska göra nu, säger Karl Gustafsson, projektledare från Karlskrona kommun.

Dykare mäter

Etapp två handlar om att förstärka grunden i de avspärrade delarna av Kungsbron – från residenset och förbi statyn av Hans Wachtmeister vid slutet av Alamedan.

– Förhoppningen är att etapp två ska vara klar till våren, meddelar Karl Gustafsson.

SVT fick följa med när dykarteamet skulle mäta hur stora betongmadrasser som behövs för att stärka upp kajen.

Se dykarna arbeta vid kajen i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.