Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tredjeklassarna på Ehrensvärdska gymnasiet ska stoppa matsvinnet. Hör Henrik Ericsson och Karl Lindsten berätta om hur de ska förändra elevernas matvanor. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Elevernas mål: minska matsvinnet på Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona

Publicerad

Ingen mat ska hamna i soptunnan. Det är målet för ett gäng elever på Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona som nu startar ett projekt för att minska matsvinnet.

Varje dag äter cirka 1 500 personer på gymnasieskolans matsal, vilket resulterar i 30–40 kilo matsvinn per dag. Att få ner den siffran så nära noll som möjligt har nu blivit ett uppdrag för några tredjeklasselever på skolans naturprogram.

– Målet är att eleverna kommer till disken med en helt tom tallrik, säger eleven Henrik Eriksson, som är en av projektledarna.

Drivs av eleverna

Genom affischer och olika tävlingar under året, hoppas man att eleverna får upp ögonen för matsvinnet och förändrar sina matvanor.

– Vi tror att vi lyckas eftersom det faktiskt är eleverna som driver projektet, säger projektledaren Karl Lindsten.

Hör mer om projektet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.