Licensjakt på gråsäl planeras från slutet av april. Foto: TT

Därför ska fler sälar skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Syftet med Naturvårdsverkets förslag om licensjakt på säl är att förebygga skador på fiskares redskap och fångst.

På 1980-talet stod det illa till med gråsälarna i Östersjön. Det fanns inte många kvar på grund av jakt och miljögifter.

Men miljögifterna DDT och PCB förbjöds och jakten var begränsad. Allmän jakt på säl är förbjuden sedan 1974 och endast skyddsjakt har varit tillåten.

Röster höjs för jakt

Gråsälen har därför kommit tillbaka sedan dess. Nu i ett antal som gör att röster höjs för att det är dags för licensjakt igen.

Enligt Naturvårdsverkets nuvarande förslag, och som myndigheten också ska ta beslut om inom kort, ska 2 000 gråsälar skjutas i Sverige med start från slutet av april.

”Sälarna orsakar skador”

– Licensjakten syftar till att förekomma och förebygga besvär. Sälarna orsakar skador på fiskares redskap och fångst, säger Nils Mårtenson, handläggare på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet.

Den skyddsjakt som är tillåten redan i dag är begränsad till platser där sälar förstört fiskares redskap och fångst. Till exempel beviljades förra året skyddsjakt på 1 750 sälar i Sverige och 1 050 sköts. I Blekinge beviljades skyddsjakt på 60 gråsälar och 37 sköts. I Blekinge räknar länsstyrelsen med att det finns mellan 1 500 och 3 000 gråsälar.

Se mer i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.