Det alltför dyra nybygget på Östra Piren är en av orsakerna till att Karlshamnsfastigheter är i ekonomisk kris. Foto: SVT

Ny miljonsmäll väntar för Östra Piren – ägarbolag i kris

Uppdaterad
Publicerad

Östra Pirens ägare, det kommunala bolaget Karlshamnsfastigheter, är i ekonomisk kris. Nu kan ett nytt tillskott på 195 miljoner kronor från kommunens skattebetalare behövas för att rädda företaget.

Sedan tidigare är det känt att nybygget av Östra Pirens etapp fem, fastigheten Emigranten, blev mer än dubbelt så dyr som beräknat och landade på 612 miljoner kronor. Fastigheten är dessutom värderad till hälften av byggkostnaden.

Meningen från början var att Karlshamns kommun skulle låna till nybygget och sedan betala av räntor och amorteringar med hjälp av hyresintäkter. Men så har det inte blivit. Efter det senaste tillskottet har kommunen i omgångar skjutit till sammanlagt över 300 miljoner kronor i skattepengar till projektet.

Östra Piren i Karlshamn

Ekonomi i kris

Men nybygget på Östra Piren är inte det enda ekonomiska sorgebarnet för ägaren, det kommunala fastighetsbolaget Karlshamnsfastigheter AB. Företaget äger också övriga byggnader på Östra Piren i Karlshamn, Halda i Svängsta med flera fastigheter som har höga lån och går med förlust.

Det gör att ekonomin är i kris. Karlshamnsfastigheter har inte gått med vinst sedan 1999 och den beräknade förlusten i år är 26 miljoner kronor.

”Besvärlig situation”

– Det här är en otroligt besvärlig situation som uppstått under lång tid. Men vi måste se till att lösa problemet för Karlshamnsfastigheter och det handlar om stora belopp för att skuldsanera bolaget, säger Karlshamns kommunalråd Magnus Gärdebring (M).

Att det i huvudsak är nybygget på Östra Piren som är orsaken till den nya miljonsmällen kommenterar han så här:

– Vi kommer att få fortsätta leva med detta och det här är ytterligare ett exempel på det. Det kommer att krävas uppoffringar även framåt för att få det på rätt köl, säger Magnus Gärdebring (M).

200 miljoner kronor

På tisdag ska kommunstyrelsen besluta om att utreda en skuldsanering av företaget. Enligt förslaget skulle en skuldsanering innebära att Karlshamns skattebetalare behöver skjuta till ytterligare 195 miljoner kronor till Karlshamnsfastigheter för att rädda företagets ekonomi.

– Jag kan inte säga nu hur det kommer att gå till. Därför behöver vi utreda alternativen för att hitta en lösning som belastar skattebetalarna så lite som möjligt, säger Magnus Gärdebring (M).

Klippet nedan visar när Karlshamns skattebetalare så sent som i juni behövde skjuta till skattepengar till piren och vad det berodde på.

man, byggnad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ytterligare 65 miljoner kronor måste skjutas till Östra Piren-bygget i Karlshamn. Foto: SVT/Jerker Hagman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet