År 2013 upptäcktes höga halter av PFAS i Kallinges dricksvatten, utsläpp som senare kopplades till brandskum från flygflottiljen F 17.
Men utsläppen av PFAS började långt tidigare än så, menar forskare vid Lunds universitet.
I en ny studie har forskarna hittat förhöjda PFAS-halter i blodet hos barn födda 1985, vars mammor bodde i Kallingeområdet före graviditeten.
Förhöjda PFAS-halter hos barn födda 1985
– Tidigare har vi trott att utsläppen startade omkring 1985, men dessa nya resultat tyder på att föroreningarna började redan tidigare, säger Annelise Blomberg, biträdande forskare i arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.
Studien visar att PFAS-halterna i området nådde sin topp runt 2007, vilket enligt forskarna beror på förändringar i Försvarsmaktens användning av brandskum i samband med brandövningar.
”De exceptionellt höga nivåer som uppmättes hos befolkningen 2013–2014 är därmed sannolikt en underskattning av de maximala PFAS-nivåer som förekom 2007.” skriver universitetet.
Ska titta ännu längre tillbaka
– Detta är den första studien som går bakåt i tiden för att försöka kartlägga när PFAS-exponeringen verkligen började i Ronneby. Nästa steg är att få tillgång till information om tidigare födslar (1980-1985) och var barnens mammor bodde före graviditeten, så att vi slutgiltigt kan avgöra när befolkningens PFAS-exponering började, säger Blomberg.