Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är den fyllda ytan på kartan som kommunen gör en detaljplan för, men det är också möjligt att området som är markerat med streckade linjer blir aktuellt för bostäder i framtiden. Foto: Frida Lindhe/SVT

Kommunens plan: 70 nya bostäder på Tjurkö

Publicerad

Karlskrona kommun vill satsa på nya bostäder på Tjurkö för att motverka bostadsbristen. Uppemot 70 nya byggklara tomter kan vara på plats på ön om fyra år.

Det är området längst Norra Tjurkövägen som kommunen gör en detaljplan för. Enligt planchefen Eleonor Karlsson kan det mynna ut i mellan 40 och 70 nya villor, parhus och radhus på ön.

Spaden är tänkt att nå marken år 2026 och de första byggklara tomterna ska vara på plats året efter.

”Jobbar intensivt”

Men det är inte bara på Tjurkö som kommunen planerar för nya bostäder. I skärgårdsområdena Torstäva och Möllertorp planeras sammanlagt nästan 1 000 bostäder och i centrala Karlskrona är arbetet med att förverkliga de nya stadsdelarna Pottholmen och Hattholmen igång.

– Vi jobbar intensivt kunna möta upp behovet av bostäder när företagen expanderar, säger stadsarkitekten Kristina Stark.

Båttrafiken kan utvecklas

Bland annat ska Verköbaserade NKT anställa 500 personer inom loppet av fyra år.

Enligt Carl-Göran Svensson (M), ordf i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, är det inte omöjligt att Sturköpendeln som i dag går mellan Sturkö och Karlskrona även kan göra ett stopp på Tjurkö för att sedan stanna på Verkö – om fler bosätter sig på ön.

– Då kan vi lösa en del miljöproblem, där färre behöver ta bilen till jobbet, säger han.

Hör mer om kommunens planer på Tjurkö i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.