En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns en mörk inomhusmiljö, troligen i en kyrka, med bänkar och stora fönster som släpper in ett mjukt ljus. Till höger visas en exteriör av en byggnad med en färgglad fasad och två torn, belägen på en torg. Byggnaden omges av en öppen yta med flera andra byggnader i bakgrunden och en molnig himmel ovanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny rapport visar att nästan hälften av kyrkpersonalen känt sig kränkta på jobbet. Kyrkoherden Gabriel Norrgård säger att han ser det som en väckarklocka. Foto: SVT

Nya larmet från kyrkan: Nära hälften utsatta för kränkningar

Publicerad

För sex år sedan var stadsförsamlingen i Karlskrona i djup kris.

Men trots nya chefer tycks problemen kvarstå.

En ny rapport visar att nästan hälften av kyrkpersonalen känt sig kränkta på jobbet det senaste året – och ett ärende utreds nu av facket.

År 2019 stormade det rejält kring Karlskrona-Apsö pastorat. Verksamheten kantades av personalflykt och ekonomisk kris, vilket SVT avslöjade i flera granskande reportage. Den dåvarande kyrkoherden Pamela Garpefors fick – till följd av kritiken – avsluta sin tjänst och till slut tillträdde Gabriel Norrgård som ny kyrkoherde.

Men arbetsmiljöproblemen i både stadsförsamlingen och på kyrkogårdsförvaltningen har inte upphört med nya chefer.

Krisen i Karlskronakyrkan

I en färsk medarbetarenkät som SVT Nyheter Blekinge har fått ta del av syns tydliga tecken: nästan hälften av kyrkopersonalen anser att det förekommer kränkningar och nedsättande jargong. Och lika många saknar förtroende för ledningen.

– Jag ser det här som en väckarklocka, säger Gabriel Norrgård.

Ett kränkningsärende utreds just nu av fackförbundet Kommunal.

– Jag kan inte säga mycket om den alls, eftersom att det är under utredning, säger Gabriel Norrgård.

Enkäten visar att den negativa inställningen till arbetsmiljön överlag är större hos personalen på kyrkogårdsförvaltningen än hos de som arbetar på och i stadsförsamlingen.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet