Planarkitekt Marcus Borg och en fladdermus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Karlskrona upphävdes en detaljplan på Sturkö på grund av fladdermöss. Hör kommunens planarkitekt Marcus Borg berätta om det projektet. Foto: Karin Karltun/SVT TT

Nya mönstret: Fladdermöss sätter stopp för byggprojekt

Publicerad

De senaste åren har flera detaljplaner i Blekinge blivit upphävda i mark- och miljödomstolen. Ofta är det grannar som överklagar och många gånger är det samma anledning som ligger bakom – fladdermöss.

– Det brukar bli så, att det är olika frågor i olika perioder som sticker ut, och just nu verkar det vara fladdermöss, säger Marcus Borg, planarkitekt på Karlskrona kommun.

Efter att en detaljplan på Sturkö blev upphävd i mark- och miljödomstolen så har Karlskrona kommun nu förändrat sina rutiner i detaljplanearbetet.

– Vi beställer fladdermusutredningar till de flesta projekten nu för tiden, säger Marcus Borg.

Något som förlänger projektets arbetstid.

– Det är framförallt kritiskt eftersom fladdermöss inventeras under en så begränsad tid på året och kompetensen som kan utföra dessa inventeringar är också ganska begränsad och just nu ganska hårt ansatta då frågan förekommer på flera platser.

Ljusföroreningar ställer till det

I byggandet av nya bostadsområden tillkommer det ofta mycket ny belysning, vilket är det som ställer till det för fladdermössen då de är nattlevande djur.

– Fladdermössen störs nödvändigtvis inte av en mänsklig närvaro utan deras livsmiljöer är många gånger i den byggda miljön. Det som är utmaningen är att de påverkas av ljus och ljusföroreningar och det kommer ju många gånger av mänsklig närvaro.

Detaljplanen på Sturkö ligger just nu hos mark- och miljööverdomstolen som kommer avgöra om den godkänns eller inte. 

Spela klippet för att höra mer om de överklagade planerna på Sturkö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.