Mikael Henriksson på Blekinge museum tar tillvara stenåldersfynd innan Sölvesborg bygger ut området Ljungaviken. Foto: SVT och Sölvesborgs kommun

Samhället dränktes av havet – nu grävs det fram igen

Publicerad

Det havsnära bostadsområdet Ljungaviken i Sölvesborg är på väg att byggas ut och människor står i kö för att flytta in. Men först ska vapen, båtar och andra uråldriga fynd hämtas ur marken.

Den största arkeologiska undersökningen i Blekinge på ett decennium ska gräva fram de hem som dränktes av havet för tusentals år sedan.

När Sölvesborgs kommun bygger ut området Ljungaviken med fler bostäder ska stenåldersfynd först räddas från byggarbetsplatsen. Marken ruvar nämligen på föremål som är tusentals år gamla.

– Området rymmer en rik kulturhistoria och vi gör den största arkeologiska undersökningen i Blekinge på tio år. På flera meters djup under marken finns en större boplats från jägarstenåldern. Människorna här bodde i ett jägar- och samlarsamhälle och levde av jakt och fiske, säger Mikael Henriksson, arkeolog vid Blekinge museum.

Grannar med förfäderna

De nyinflyttade kommer att bli grannar med lämningarna från sina förfäder. I området har det bott människor i åtminstone 8 000 år.

– Vi räknar med att hitta lämningar från bostäder, byggnader och eldstäder. Vi förväntar oss också att hitta redskap av trä, ben och horn samt andra föremål som pilbågar och kanoter, säger Mikael Henriksson.

Ruvar på fynd

Orsaken till att marken ruvar på en skatt av stenåldersfynd är att naturens krafter överrumplade människorna som bodde här för 8 000 år sedan. Havet steg, vattnet slukade området och lade människornas hem under havsbottnen. Där har lämningarna bevarats genom årtusendena.

– Att stenåldersmänniskornas boplatser legat under vatten och blivit välbevarade gör den här typen av undersökningar väldigt intressanta. Vi på Blekinge museum leder utgrävningarna men vi samarbetar med arkeologiska experter från Skåne, Småland och Halland. Det här arbetet kommer att bidra med viktiga pusselbitar i berättelsen om Listerlandets och Blekinges äldsta ursprung, säger Mikael Henriksson.

Både utgrävningsplatsen och fynden är planerade att visas upp för allmänheten under arbetets gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.