Undersökningen, som gjorts av Novus på uppdrag av Akademikerförbundet SSR, visar att situationen för socialsekreterare i Blekinge, Kalmar och Kronoberg inte har förbättrats nämnvärt under den senaste tiden. Sju av tio anser att de har så hög arbetsbelastning att de inte hinner med sina arbetsuppgifter, och många överväger att sluta.
– Det här är en allvarlig situation, och vi är allvarligt oroade över att det inte är ett bättre resultat, säger Heike Erkers, förbundsordförande.
Missnöjda med lönen och arbetsbelastningen
De största anledningarna till missnöjet är lönen och arbetsbelastningen, visar undersökningen. Personalsituationen på socialförvaltningarna kritiseras också.
– Det finns mycket kommunerna kan göra för att få en stabil personalsituation i socialtjänsten. Det handlar bland annat om ökad grundbemanning, mer kompetensutveckling och fler karriärvägar inom yrket, säger Heike Erkers.
Var fjärde socialsekreterare uppger att de inte uppfyller rättssäkerheten enligt socialtjänstlagens intentioner, och sju av tio anser att det förebyggande sociala arbetet prioriteras lågt.
Blivit något bättre
Situationen inom socialtjänsten i Karlskrona har under en längre tid varit pressad, inte minst efter det uppmärksammade mordet på flickan Yara 2014, då socialen fick svidande kritik för att ha brustit i sina rutiner.
Men situationen i Karlskrona har blivit bättre på senare år.
– Vi ser en förändring i dag och ledningsstödet har totalt. Det politiska stödet däremot, det behövs göras mer, säger socialsekreteraren Mikael Wickström, som också är ordförande för Akademikerförbundets SSR:s regionförening i Blekinge.
Kommunalrådet Magnus Larsson (C) säger att han är medveten om att socialsekreterarna i kommunen har en hög arbetsbelastning.
– Man är satta under tryck och har varit det länge. Det gäller nu att se över både hur man kan få ner arbetsbelastningen och jobba smartare med de behov som finns, säger han.
Socialsekreteraren och fackrepresentanten Mikael Wickström tycker att politikerna bör komma ut till arbetsplatserna för att se hur det faktiskt är – något som kommunalrådet Magnus Larsson (C) är öppen för.
– Jag kommer gärna ut till verksamheterna. Jag kan ta till mig det med en gång och ser gärna till att vi lägger upp en besöksplan.
Om undersökningen
- Undersökningen har genomförts av Novus på förbundets uppdrag.
- Totalt har 2227 personer intervjuats i Sverige.
- I Blekinge, Kronoberg och Kalmar har 162 personer svarat.
- Intervjuerna genomfördes under januari och februari i år.