Nytt regionstyre klart: S tar över – med ny allians

Uppdaterad
Publicerad

Den borgerliga regionalliansen i Blekinge spricker – efter bara en mandatperiod.

I stället tar S tillbaka makten med hjälp av Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Förutsättningarna för ett fortsatt borgerligt styre i Region Blekinge försämrades i förra veckan då det stort klart att Liberalerna bara nådde 2,9 procent i valet – och därmed förlorade partiets tre regionmandat.

Att den förra mandatperioden dessutom präglades av öppna sprickor, samarbetsproblem och interna konflikter gjorde förutsättningarna för fortsatt styre än svårare.

I stället bildas nu ett helt nytt regionstyre. Enligt uppgift till SVT Nyheter Blekinge spikades de sista detaljerna i respektive parti i största hemlighet i helgen.

Inga förhandlingar med M

Förhandlingar som pågått sedan valet har nu lett till att Socialdemokraterna får stöd av Kristdemokraterna, Centerpartiet – och Vänsterpartiet, vars tre mandat behövs för att säkra en majoritet i regionfullmäktige.

Att det avgående regionrådet Lennarth Förberg (M) inte bjudits in till skarpa förhandlingar står klart:

– Jag har haft samtal, men för inga konkreta förhandlingar. Det ska bli intressant att se hur de i så fall ska lösa detta och hur KD i så fall motiverar att man ska stötta S, säger han.

Enligt den preliminära rösträkningen skulle S, C och KD tillsammans få 28 mandat. Med Vänsterpartiet får parterna ytterligare tre. M och SD får tillsammans 26.

Under en presskonferens på måndagen presenterade gruppledarna Lars Karlsson (C), Christina Mattisson (S) och Erik Lindborg (KD) att de är överens om att under kommande mandatperioden ta ett gemensamt politiskt ansvar för Region Blekinge.

Partierna har kommit överens om att det är Socialdemokraternas Christina Mattisson som kommer att läggas fram som förslag till posten som regionstyrelsens ordförande.

Hör de styrande gruppledarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.